Universiteit Leiden

Wetenschapsdag prima bezocht

Jong en oud kwam zondag 30 oktober massaal naar de universitaire gebouwen die vanwege Wetenschapsdag hun deuren hadden geopend. Dit jaar konden ze voor het eerst ook terecht in het Kamerlingh Onnes Gebouw, waar de rechtenfaculteit huist. De net heropende Sterrewacht trok eveneens veel belangstelling.

Oude telescopen

De Sterrewacht, die enkele dagen eerder na een grondige restauratie feestelijk was heropend, was zowel zaterdag als zondag voor iedereen toegankelijk. Op zondag waren er nog extra activiteiten voor kinderen. Er kwam veel publiek naar het beeldbepalende pand uit 1858. Om het vanbinnen te bekijken, zelf de nog werkende koepels te laten draaien en oude telescopen van dichtbij te zien. Voor kinderen was er een digitale sterrenquiz. Het echte sterren kijken in de avonduren kwam door de bewolking niet helemaal uit de verf. Gelukkig maakte het nieuwe bezoekerscentrum in de kelder van het pand veel goed. Kinderen en volwassenen lieten zich enthousiast uit over de interactieve films, ontdekkingen en weetjes over sterrenkunde die daar te vinden zijn. Het bezoekerscentrum is voortaan via de Hortus botanicus toegankelijk.

KlinkerMikken

In het Kamerlingh Onnes Gebouw was een ijstovenaar in de weer met vloeibare stikstof. Archeologen demonstreerden hoe ze opgravingen doen en wie wilde mocht dat ook zelf proberen. Taalliefhebbers haalden hun hart op bij de Taalolympiade en het spel KlinkerMikken, ofwel darten met je stem. Kinderen beschilderden hun eigen archeologische vazen en luisterden naar een verhalenverteller. Er waren ook lezingen - het echte wetenschappelijk werk dus - over van alles en nog wat: stoute jongens & lieve meisjes, onbewuste discriminatie, Neanderthalers, hooggevoeligheid bij kinderen, islam op het internet.

Gekleurde slijmgel

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen had als vanouds weer een Pretlab en een koudeshow, waar studenten demonstreerden wat je zoal met extreem lage temperaturen en vloeibare stikstof kunt doen: een doffe bel weer geluid laten maken, een elastiekje laten breken, de lucht in een ballon doen krimpen. En dat allemaal dankzij de wetten van de natuurkunde. In witte labjassen maakten kinderen hun eigen tandpasta, gekleurde slijmgel, een zenuwspiraal, een slaapkameralarm, een discobroche en ander wetenschappelijk 'speelgoed'. Zo maakten ze spelenderwijs kennis met elektronica, chemie, wiskunde en natuurkunde.

Lachspieren

Op de lezing Toveren met kleuren van Mathieu Noteborn kwamen veel mensen af. Ook leuk: jezelf laten filmen met een hogesnelheidscamera en dan je eigen bewegingen vertraagd terugzien. Net als in het programma Time Warp op Discovery Channel. De beelden werkten bij veel kinderen én volwassenen op de lachspieren.

Antibioticadans

Gilles van Wezel en zijn team, de trotse winnaars van de Academische Jaarprijs, voerden een eigen antibioticadans op. Zo lieten zien â en horen â hoe het komt dat antibiotica op bepaalde bacteriën geen vat meer hebben. Liefhebbers van wiskunde konden ingewikkelde puzzels maken en een Möbiusband knippen.

Over de Wetenschapsdag

De Wetenschapsdag maakt deel uit van het vierdaagse Kennisfestival in Leiden, als onderdeel van 'Kennismaand Oktober'. De Kennismaand had als thema 'Actie-Reactie'. Behalve de Universiteit Leiden deden ook mee:
* Leidse musea

* LUMC

* LAKtheater

* ROC Leiden

* Webster University

* Leidse Instrumentmakersschool

* Hortus botanicus