Academisch ziekenhuis Maastricht

Publieksdag over onderzoek hart- en vaatziekten Publicatiedatum: 04-11-2011 Bron: SDC Auteur: SDC Datum: 04-11-2011

Zaterdag 5 november vindt in het azM/ Maastricht UMC+ de publieksdag Tussen Lab & Leven plaats. Tussen Lab & Leven is een initiatief van de Hartstichting en patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep, in samenwerking met verschillende universitair medische centra.

Deze publieksdag maakt deel uit van een landelijke serie publieksdagen over wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Doel is geïnteresseerden op een toegankelijke en unieke manier kennis te laten maken met wetenschappers en hun werk.

Bij gelegenheid van de publieksdag staat er al enkele dagen een megagroot hart (acht meter breed en zes meter hoog) op het Vrijthof in Maastricht. Zaterdag zal dat megagrote hart in het aan het ziekenhuis gekoppelde universiteitsgebouw te zien zijn. Tijdens Tussen Lab & Leven kan men uiteraard een kijkje nemen in het megagrote hart. De werking van het hart wordt dan duidelijk, maar te zien zijn ook een bypass, een stent, een hartklepaandoening, de schade van een hartinfarct et cetera. Ook kan men alles te weten komen over 'Het gespiegelde hart' tijdens een publiekslezing van prof. dr. Tammo Delhaas. Er is een rondleiding door laboratoriumruimtes van het Maastricht UMC+ waar onderzoek gedaan wordt naar hart- en vaatziekten, er is een meet-&-greet met een onderzoeker, en bezoekers kunnen écht leren ontspannen door middel van het zogenoemde mindfullness.

Wanneer en waar

De publieksdag Tussen Lab & Leven vindt plaats tussen 13:45 uur en 17:00 uur in het universiteitsgebouw aan de Universiteitssingel 40 in Maastricht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.hartstichting.nl/kalender, waar ook meer informatie te vinden is over de publiekslezing en de verschillende workshops.