Nederlands fotomuseum


Daguerreotypie Portretdagen

Laat een daguerrotypie maken van uzelf

05.NOV.2011_06.NOV.2011
10:00 tot 17:00 uur
Uw portret als daguerreotypie. Tijdens de Portretdagen in het Nederlands Fotomuseum kunt u volgens het oudste bruikbare fotografisch procedé, de daguerreotypie, uw portret laten vastleggen. In 1839 ontketende de Fransman Louis Daguerre met deze uitvinding een ware revolutie. Dit weekend gaan we terug in de tijd.

En zo maak je een daguerreotypie
Het vervaardigen van een daguerreotypie kan op z'n zachtst gezegd uitmuntend vakwerk worden genoemd. Een koperen plaat wordt allereerst gedurende een aantal uren met de hand gladgepolijst. Het ontstane spiegelgladde oppervlak wordt daarna verzilverd waardoor er zilverlaag hecht aan het koperen oppervlak. Hierna vindt weer een proces plaats van langdurig en heel voorzichtig polijsten. Dan wordt de plaat lichtgevoelig gemaakt in zuivere jodiumdamp en na belichting ontwikkeld in kwikdamp. Na nog enkele behandelingen is de afbeelding zichtbaar en 'af'. Tot slot wordt de daguerreotypie in een cassette geplaats om oxidatie te voorkomen.

Een ingewikkeld, intensief maar interessant proces. Kom kijken op de portretdagen en ga mee terug in de tijd, terug naar 1839!

Uw portret als daguerreotypie
Het vervaardigen van een daguerreotypie is een tijdrovend procedé. Daarom kunnen er per dag 4 personen geportretteerd worden. De opnames worden zo veel mogelijk buiten gemaakt. Wilt u in aanmerking komen voor uw eigen portret op daguerreotypie? Meld u zich dan aan via onderstaand adres. Uiteraard kunt u ook meekijken in het proces zonder een portret te laten maken.

Data zaterdag 5 november en zondag 6 november 2011 zaterdag 17 december en zondag 18 december 2011
Tijden Om 10 uur, 12 uur, 14 uur en 16 uur wordt een portret gemaakt Toegang gratis toegankelijk voor iedereen om mee te kijken Kosten voor het laten maken van een portret, keuze uit 2 formaten
- ¤ 150,00 | klein formaat daguerreotypie (max. 2 personen en afmeting 7,5cm x 10cm), incl. cassette (exclusief lijst)
- ¤ 325 | groot formaat (13cm x 18cm), voor opnamen van groepen, incl. cassette (exclusief lijst) Inschrijven daguerreotypie portret via conservering@nederlandsfotomuseum.nl o.v.v. gewenste datum, tijdstip en formaat portret. Let op er zijn in totaal 16 plaatsen en inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Daguerreotypist Marinus Ortelee