Nederlands Jeugdinstituut

Beter beslissen over kindermishandeling

15 november 2011

De besluitvorming bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling is sinds de invoering van de 'ORBA-werkwijze' duidelijk verbeterd. ORBA staat voor 'Onderzoek Risicotaxatie Besluitvorming AMK's' en is een wetenschappelijk onderbouwde werkwijze waarmee alle AMK's nu een aantal jaar werken. Bureaus jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming beoordelen de kwaliteit van de besluitvorming sindsdien als significant beter. Dat blijkt uit het effectonderzoek 'Beter beslissen over kindermishandeling' van het Nederlands Jeugdinstituut en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Systematisch en expliciet

Om de besluitvorming bij AMK's te verbeteren ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut samen met Adviesbureau Van Montfoort en de AMK's de ORBA-werkwijze. Die is erop gericht om de nadelen van subjectieve, intuïtieve besluitvorming te ondervangen door het besluitvormingsproces te systematiseren en te expliciteren, met empirisch onderbouwde richtlijnen. Tussen 2007 en 2009 is ORBA bij alle AMK's ingevoerd. Een gebruikersevaluatie in 2008 wees uit dat medewerkers zeer tevreden waren en dat zij met ORBA inderdaad systematischer konden beoordelen en beslissen.

Nog niet optimaal

Het recent uitgevoerde effectonderzoek wijst ook uit dat ORBA het besluitvormingsproces aantoonbaar systematischer en inzichtelijker maakt. Er is echter geen overtuigend bewijs dat ORBA leidt tot meer uniformiteit in oordelen en besluiten. Daarom beoordelen de onderzoekers de kwaliteit van de besluitvorming nog niet als optimaal. Dat geldt vooral voor de onderbouwing van conclusies en besluiten. De onderzoekers geven aanbevelingen voor verdere verbetering, zoals goede werkbegeleiding, intervisie, monitoring en evaluatie.

Het effectonderzoek 'Beter beslissen over kindermishandeling. Onderzoek naar de effecten van gestructureerde oordeelsvorming middels Orba' is mogelijk gemaakt door een onderzoekssubsidie van ZonMw en uitgevoerd door Ingrid ten Berge, Cora Bartelink, Tom van Yperen (NJi), Leontien de Kwaadsteniet en Cilia Witteman (Radboud Universiteit Nijmegen).

Rapport downloaden


* Het onderzoeksrapport Beter beslissen over kindermishandeling is gratis te downloaden op deze website.
* Meer informatie over ORBA vindt u in de portfolio: Ontwikkeling beslismethode AMK's.

Zie het origineel