Gemeente Veenendaal


Voorbereiding Koninginnedag in volle gang

Het college van B&W van Veenendaal wil ⬠950.000 uittrekken voor de organisatie van Koninginnedag 2012. In oktober van dit jaar werd bekend dat de Koninklijke familie deze feestelijke dag in Rhenen en Veenendaal komt meevieren. âHet wordt een feestelijke dag voor alle inwoners en bezoekers van Veenendaal. Een echt volksfeest, dat een impuls geeft aan onze samenleving en onze economieâ aldus burgemeester Ties Elzenga.

De voorbereidingen voor het volksfeest zijn in volle gang. Samen met de Stichting Oranjedag Veenendaal en andere partners in Veenendaal en in nauwe samenspraak met het Hof, provincie Utrecht, politie, veiligheidsdiensten en hulpdiensten wordt een gevarieerd programma samengesteld. Dit programma wordt naar verwachting begin april bekendgemaakt.

Veenendaal verrassend veelzijdig
Burgemeester Elzenga: âWe zijn blij en trots dat Veenendaal deze bijzondere gelegenheid geboden wordt. Met veel enthousiasme zijn we aan de slag om samen met diverse partners deze dag te organiseren. Dit bijzondere feest kost geld. Niet alleen omdat we deze keer iets extraâs doen, maar vooral ook om de vele bezoekers van buiten Veenendaal goed en verantwoord te kunnen ontvangen. Het spreekt vanzelf dat er zorgvuldig met het beschikbare geld wordt om gegaan. Tegelijk maken we er een prachtig feest van voor Veenendaal en een mooie dag voor de Koninklijke familie. We willen heel Nederland een levendig, verrassend, kleurrijk en ondernemend Veenendaal laten ervaren. Het nieuwe centrum, het ruime culturele aanbod, de vele winkelmogelijkheden in de binnenstad. Het is heel gevarieerd, voor ieder wat wils.â

Zoveel mogelijk eigen medewerkers
Op basis van ervaringen van vergelijkbare gemeenten die in de afgelopen jaren Koninginnedag hebben georganiseerd (Weert en Middelburg), is een raming van de kosten voor de dag opgesteld. Burgemeester Ties Elzenga: âAls uitgangspunt hebben we genomen dat de projectorganisatie zoveel als mogelijk met eigen medewerkers wordt bemenst. Anders dan in Weert en Middelburg zal de benodigde ambtelijke inzet binnen de projectorganisatie niet worden vervangen. Daardoor is het mogelijk de totale kosten te beperken tot ⬠950.000â . Voorgesteld wordt deze incidentele uitgave te dekken uit de Algemene Reserve.

Prioriteiten stellen
Doordat de mensen die zich inzetten binnen de projectorganisatie Koninginnedag niet worden vervangen, zullen een aantal geplande werkzaamheden het komende half jaar vertraagd worden uitgevoerd. Elzenga: âHet reguliere werk gaat natuurlijk wel gewoon door. We zullen steeds goed kijken wat prioriteit heeft. Maar het stellen van prioriteiten hoort bij het werk, dat doen we immers continu, ook als we geen Koninginnedag organiseren.â

De raad bespreekt de kredietverstrekking voor Koninginnedag 2012 in de raadsvergadering van 15 december 2011.