Gemeente Binnenmaas

College Binnenmaas wil De Groene Olifant slopen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten aan de raad voor te stellen sporthal De Groene Olifant te sluiten en te slopen. Het onderwerp zal op 29 of 30 november 2011 aan de orde komen in één van de commissievergaderingen. Vervolgens zal de gemeenteraad naar verwachting op 15 december 2011 een definitief besluit nemen over de toekomst van De Groene Olifant.

Op 8 september 2011 heeft het college door een aangenomen amendement onderstaande opdracht van de gemeenteraad gekregen:
* Het college wordt opgedragen - op basis van de bestaande rapporten
- een raming te doen van de kosten om De Groene Olifant adequaat te conserveren tegen vrijkomende asbestdeeltjes en het realiseren van maatregelen die met het oog op de brandveiligheid en veilig sporten noodzakelijk zijn;


* De daarmee gemoeide kosten mogen in ieder geval niet meer bedragen dan een tijdelijke sportvoorziening. Het afschermen van de asbestdelen moet dan beduidend minder kosten dan EUR 550.000 voor een tijdelijke sportvoorziening. Indien dit niet mogelijk blijkt te zijn, wordt overwogen tot oprichting van een tijdelijke sportvoorziening.

Inmiddels is aan de hand van dit amendement nader onderzoek gedaan. Op basis van de uitkomsten van dit nadere onderzoek is het advies van het college de hal te sluiten en te slopen en een semi-permanente sportaccommodatie te bouwen.

Argumenten

In de afweging om voor sluiting en sloop te kiezen, zijn verschillende argumenten betrokken. Ten eerste zijn de kosten voor het op een verantwoorde manier opknappen van de sporthal hoger dan de in het amendement genoemde EUR 550.000. Wel zal nog een second opinion worden gevraagd ten aanzien van de financiële aspecten. Deze second opinion wordt nagezonden aan de gemeenteraad. Ook neemt het college in de overweging mee dat de risico's op het vrijkomen van asbest ook na bouwkundige aanpassingen niet geheel zijn uit te sluiten. Gezien de leeftijd en staat van het gebouw is ook niet uit te sluiten dat er nieuwe bouwkundige tekortkomingen zullen worden geconstateerd. Het asbestbeleid van de overheid wordt de komende jaren verder verscherpt en bij brand in de sporthal zijn risico's op asbestverspreiding niet uit te sluiten. Bovendien dringen zowel omwonenden als schoolbesturen aan op een spoedige sloop van de sporthal.

Vervolgstappen

Als de raad op 15 december 2011 instemt met het voorstel van het college, zal het tijdpad van sluiting en sloop, de plaatsing van een tijdelijke accommodatie op de plek van de sporthal, en de wijze waarop sporters en gebruikers in de tussenliggende periode zullen worden opgevangen verder worden uitgewerkt.

Meer informatie

Wie meer informatie wil over sporthal De Groene Olifant, kan contact opnemen met Angelic de Jong - Vermaas, beleidsmedewerker Maatschappelijke Zaken bij gemeente Binnenmaas, email: Angelic.de.Jong@Binnenmaas.nl of per telefoon 078 - 633 45 79.