Algemene Onderwijsbond

Ontslagen passend onderwijs in kaart gebracht

De bezuinigingen op passend onderwijs gaan ongeveer zesduizend fulltime banen kosten van rond de 9.000 leraren. De AOb brengt die ontslagen per vestiging en per provincie op onderstaande kaarten in beeld. De zwaarst getroffen provincies zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant waar tussen de duizend en 1.600 mensen hun baan verliezen.

De Stichting Speciaal Onderwijs Noord- en Midden-Limburg kondigde afgelopen week al aan dat bij de zes scholen vijftig tot zestig van de vierhonderd personeelsleden moeten verdwijnen. In Dagblad de Limburger zei cvb-voorzitter Peter Frey dat de klassen groter zullen worden. "Die zijn al tien procent groter geworden, maar er volgt meer. We zullen meer moeten doen met minder mensen."

Het kabinet bezuinig 300 miljoen op passend onderwijs. Vorig jaar al liet het ministerie weten hoeveel per school er bezuinigd zou gaan worden. zodat scholen de ontslagaankondigingen konden gaan versturen. De bezuinigingen werden vervolgens een jaar uitgesteld, maar de omvang van het totale bezuinigingsbedrag blijft gelijk. De rddf-plaatsingen op basis van de bezuinigingen zullen nu aan het einde van dit schooljaar aan de mensen worden gestuurd die op de ontslaglijst komen.

Op basis van de bezuinigingsbedragen van het ministerie per school heeft de AOb een schatting gemaakt van de effecten. Daarbij is uitgegaan van een gemiddeld salaris van 45.000 euro om te komen tot het aantal fulltime arbeidsplaatsen dat verloren gaat. Om vervolgens te bekijken om hoeveel mensen het gaat, is er van uitgegaan dat op 1 arbeidsplaats 1,5 personeelslid werkt. Nog niet is meegenomen hoeveel mensen eventueel herplaatst kunnen worden in de nieuwe samenwerkingsverbanden. Wie daarin terecht komt is nog onbekend, de samenwerkingsverbanden zijn nog niet gevormd, waardoor vooralsnog alle mensen eerst ontslagen moeten worden voordat zij herbenoemd kunnen worden. De bezuinigingsbedragen per school van het ministerie zijn gebaseerd op telgegevens van 2009, die kunnen inmiddels zijn veranderd waardoor de definitieve bezuinigsbedragen per school iets anders uitpakken.

Heeft uw school al een berekening gemaakt van het aantal ontslagen in arbeidsplaatsen en mensen? Mail het ons: actie@aob.nl