Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 28-11-2011 Senioren krijgen lagere huur na taxatie

Senioren uit woonzorgcentrum Onderwatershof hebben het na langdurige inspanningen voor elkaar gekregen dat ze een lagere huur krijgen. Omdat hun in 2008 nieuw opgeleverde appartementen ontzettend veel gebreken hadden.

Na twee jaar protest van bewoners van de vrijesectorwoningen in de Onderwatershof, besloot woningcorporatie Rijswijk Wonen de huurprijs opnieuw te laten taxeren. Die taxatieprijs kwam niet overeen met de gevraagde huur, waardoor Rijswijk Wonen voor 23 huurders de huurprijs heeft verlaagd. Teveel betaalde huur wordt met terugwerkende kracht teruggestort. In totaal gaat dat om zo'n EUR 100.000,-, aldus AD Haagsche Courant.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/oudereman.jpg Onderwatershof bestaat uit 20 sociale huurwoningen en 23 vrije sector huurwoningen. Daarnaast zijn er in het complex 60 zorgwoningen en een speciale zorgafdeling met 11 zorgeenheden. Na oplevering, bleken de gebreken aan de nieuwbouwappartementen talrijk. Zo waren er legionella problemen met het drinkwaternet, omdat warm- en koudwaterleidingen naast elkaar waren aangelegd. Ook liep het douchewater in sommige appartementen de woonkamer in, omdat de afwatering niet goed was geregeld. Sommige balkons hadden zo'n hoge opstap dat veel senioren ze nauwelijks konden gebruiken.

Klachtenstroom

Naar aanleiding van de klachtenstroom, publiceerde Woonbondconsulent Suzanne Schuitemaker in 2009 een rapport over het complex: `Destijds was Rijswijk Wonen in het centrum van Rijswijk een ander woon-zorgcomplex aan het bouwen dat qua locatie, buurt- en parkeervoorzieningen en ook in andere opzichten gunstiger was, maar wel een veel lagere huur had. Ik heb de twee complexen met elkaar vergeleken. Ook op die manier moest worden geconcludeerd dat voor de appartementen in de Onderwatershof een te hoge huur werd gevraagd van ruim EUR 200,- en soms EUR 300,- per maand te veel.'

Marktconform?

Rijswijk Wonen liet in het AD weten dat `de Woonbond een koepelorganisatie is van de sociale huursector en in principe niet gaat over de vrije sector.' Bovendien zouden de huurprijzen van Onderwatershof marktconform zijn, `want er is een wachtlijst voor deze woningen', zei directeur Jan Leo van Deemter.

Woonbonddirecteur Ronald Paping reageert: `Rijswijk Wonen heeft niet begrepen dat de Woonbond zeker niet alleen over de sociale huursector gaat, maar ook over de particuliere en de geliberaliseerde huursector. Het valt mij op dat Rijswijk Wonen geen inhoudelijke argumenten heeft tegen de uitkomsten van ons rapport uit 2009 waaruit blijkt dat de huur redelijkerwijs veel lager zou moeten zijn.' Volgens het AD kampen sommige bewoners van het complex nog steeds met de gebreken.