Gemeente Dongen

Eerste steen Hof van s Gravenmoer

Publicatiedatum: 29-11-2011

Vrijdag 25 november is de eerste steen gelegd van de bouw van het hotel bij Hoeve 'De Vijf Turven' in s Gravenmoer. Burgemeester Simone Dirven-van Aalst onthulde de naam 'Hof van s Gravenmoer' en het logo, waarin deels het oude wapen van de voormalige gemeente terug te vinden is.

Onder toeziend oog van de initiatiefnemers en eigenaren Marinus en Caroline Verhagen en burgemeester Simone Dirven -van Aalst werd de officiële eerstesteenlegging gedaan door gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Brigitte van Haaften -Harkema en Kees Verhagen, de vader van de eigenaar die dit jaar 90 jaar is geworden.

Complimenten
Dat getal speelde volgens Marinus Verhagen een constante rol in zijn leven. Precies 90 jaar gelden kocht zijn opa het pand en de bijbehorende gronden, waarop straks onder andere het hotel komt te staan. De gedeputeerde en de burgemeester complimenteerden de initiatiefnemers voor hun doorzettingsvermogen en feliciteerden hen met het behalen van deze nieuwe mijlpaal.

Ruimtelijke kwaliteiten
Burgemeester Simone Dirven-van Aalst benadrukte de ruimtelijke, cultuurhistorische kwaliteiten van het project: In alle planvorming van Hoeve de Vijf Turven hebben we altijd een relatie gelegd met de natuurontwikkeling van het perceel dat achter dit project ligt. De gemeente Dongen heeft de gronden gekocht omdat ze van hoge kwaliteit zijn. Denk aan de eeuwenoude, gezichtsbepalende elzenhagen, die nu behouden blijven. Dat is winst voor beide partijen.

Toevoegingen
De afgelopen jaren zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd om de ruimtelijke kwaliteiten in stand te houden. Er zijn hoogstamfruitbomen aangeplant om het bestaande boomgaardje te herstellen, er zijn twee paddenpoelen gemaakt, er is een zandpad aangelegd en er zijn een nieuw schapenraster, twee picknickbanken en een duiker met toegangspad bij de Dwarsdijk geplaatst. Houten grenspalen en een bord geven de bezoeker informatie over het verleden van s Gravenmoer, dat vroeger tot Holland behoorde. De kosten van de inrichting zijn gedragen door Platform De Langstraat, een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Dongen.

Van links naar rechts:
Gedeputeerde Brigitte van Haaften-Harkema, Marius Verhagen, Caroline Verhagen en burgemeester Simone Dirven-van Aalst. Foto: Gert-Jan Stads/Pix4Profs.