Gemeente Hardenberg

Duurzame uitbreiding sporthal De Citadel in Dedemsvaart

28 november 2011

Sporthal De Citadel in Dedemsvaart wordt uitgebreid. Ook krijgt de sporthal een nieuwe sportvloer. Met de uitbreiding van sporthal is er in Dedemsvaart weer voldoende ruimte om overdekt te sporten. Bij de bouw van het nieuwe deel is veel aandacht voor duurzaamheid.

Dedemsvaart heeft al enkele jaren te kampen met een tekort aan overdekte sportaccommodaties. Door dit tekort worden basisschoolleerlingen op dit moment met bussen naar Balkbrug vervoerd voor bewegingsonderwijs. Het tekort aan overdekte sportaccommodaties levert ook in de avonduren capaciteit- en planningsproblemen op voor de verschillende sportverenigingen. Daarom wordt Sporthal De Citadel uitgebreid met een zaaldeel. Tegelijkertijd wordt de sportvloer vernieuwd.

Bij de uitbreiding van De Citadel is veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Onderzoek wijst uit dat er veel voordeel te behalen is door de bestaande technische installaties van de sporthal te vervangen door nieuwe installaties, inclusief het nieuwgebouwde deel. De nieuwe installaties zijn energiezuinig en verbruiken alleen energie wanneer dat nodig is.

Zonnepanelen
Zo krijgt de sporthal een energiezuinige en modulerende HR-ketel en wordt het water verwarmd met zonne-energie. Hiervoor wordt de sporthal deels voorzien van zonnepanelen. Bij het nieuwe ventilatiesysteem wordt 'warmteterugwinning' toegepast en de ventilatie wordt geregeld op basis van de C02-concentratie. Er wordt dus alleen geventileerd wanneer het nodig is.

Ook de schakeling en regeling van verlichting wordt vervangen zodat er alleen verlichting brandt wanneer er iemand in de sporthal is. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige lampen met een lange levensduur. Al deze maatregelen leveren een besparing op van 12.000 euro per jaar op de energielasten en een CO2-reductie van 16 ton. Dankzij de energiebesparende maatregelen is het toekomstige energieverbruik van de nieuwe grotere sporthal hetzelfde als het energieverbruik van de huidige sporthal.

Gecombineerd
De bouw van het nieuwe deel van De Citadel wordt gecombineerd met de realisatie van het Vechtdal College door De Veste. De bouw wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Oude Lenferink, de installaties worden aangelegd door IJzebrink Installatiewerken.

Wethouder Prinsse en de heer Vollenbroek van Oude Lenferink (zie foto) hebben gisteren in bijzijn van de heer Huuskes van De Veste en de heer Vredeveld (bouwkundig projectleider) van de gemeente Hardenberg de aannemingsovereenkomst getekend.