Adfiz


Avéro onzorgvuldig in vaststellen provisieplafond

Avéro heeft de markt in oktober verrast met haar nieuwe beloningsbeleid voor zorgverzekeringen. Adfiz heeft Avéro indringend aangesproken op het feit dat de aangevoerde argumenten niet overeen kwamen met de werkelijkheid. Daarnaast vindt Adfiz het onzorgvuldig om eerst een plafond te benoemen en pas daarna te beoordelen of dat plafond passend is. Hoewel Avéro in gesprek met Adfiz heeft toegegeven dat de onderbouwing van haar keuze niet correct is, houdt zij vast aan de nominalisering van de provisie op zorgverzekeringen.

Avéro noemde in oktober de grote politieke en maatschappelijk druk op provisie als beloningsvorm en inducementregelgeving van de AFM als reden voor haar ingreep. Intussen heeft Avéro toegegeven dat deze argumenten onjuist zijn. Avéro stelt nu echter met deze maatregel te willen voorkomen dat bij de zorgverzekering de beloning van het intermediair in onredelijke verhouding komt te staan tot de geleverde werkzaamheden. De forse jaarlijkse premiestijging brengt immers mee dat ook de beloning van het intermediair jaarlijks wordt verhoogd. Adfiz deelt de uitgangspunten van Avéro dat ook in deze discussie het klantbelang voorop staat en dat het streven naar een adequate beloning voor de inspanningen van het indermediair een goed streven is. Voor Adfiz leidt dit echter niet tot de conclusie dat buitensporige beloning bij zorgverzekeringen in het verschiet ligt. De verhoging van de beloning van het intermediair is eerder marginaal te noemen met provisiepercentages van zo'n 2 tot 3%. Bovendien is het algemene beeld dat de provisie op zorgverzekeringen op dit moment niet kostendekkend is.

De zorg van Avéro dat beloning en inspanning uit de pas gaan lopen lijkt erg voorbarig. Avéro kan niet uitleggen wat de redelijkheid is van haar handelwijze, waarbij eerst de beloning wordt begrensd en pas daarna, in het komende jaar, de werkzaamheden van het intermediair in kaart worden gebracht. Pas dan kan Avéro gefundeerd bepalen wat een redelijke beloning is. Adfiz heeft er in gesprek met Avéro dan ook op aangedrongen om eerst de onderbouwing in orde te brengen. Avéro houdt echter vast aan haar onzorgvuldig beleid. Adfiz is wel uitgenodigd om het komende jaar mee te kijken naar de onderbouwing van een adequaat beloningsniveau. Adfiz is zeer benieuwd of uit die onderbouwing zal blijken dat het provisieplafond kostendekkend is voor de werkzaamheden die Avéro van het intermediair verwacht.