Oud & Nieuw op de NDSM werf afgelast door regelgeving

Persbericht van Stichting Zwerfkunst

De organisatie van Dazzleville heeft besloten om het Oud & Nieuw Festival op de NDSM werf dit jaar niet door te laten gaan. Dit besluit is genomen nadat de gemeente Amsterdam de regels omtrent Oud & Nieuw bekend heeft gemaakt. Het is volgens de organisatie onmogelijk om met deze regels een behoorlijk nachtfestival te organiseren.

Dazzleville was jarenlang een unieke happening met Oud en Nieuw in Amsterdam. Het karakteristieke NDSM terrein was de perfecte locatie voor een bijzonder nachtfestival met een zeer diverse programmering. Bandjes, dj's, straattheater en vele andere kunstvormen vonden hier een plek. Zowel grote namen als minder bekende artiesten en vele kunstenaars van de NDSM Werf kregen een podium tijdens Dazzleville.

Het festival vond zowel binnen plaats als buiten plaats. In de diverse ruimtes van de werf werd feest gevierd evenals in tenten buiten op het terrein. Hoogtepunt van de nacht was het ontsteken van een immens vuurbeeld waar meer dan een week lang aan werd getimmerd door een grote groep kunstenaars. Dit vuur vormde het centrale middelpunt van het evenement. Dazzleville werd vorig jaar door uitgaansblad de NL20 nog uitgeroepen tot het "Nr 1 Oud & Nieuw Feest van Amsterdam".

Jaarlijks kwamen zo'n 2000 bezoekers af op het evenement. Ondanks dit flinke aantal zijn er nooit klachten geweest van buurtbewoners. Nooit was er enige sprake van geweld of misdragingen of geluidsoverlast. In goede samenspraak met stadsdeel Noord kon de organisatie een naam opbouwen als zijnde een bijzonder evenement waar eindelijk eens iets anders gebeurde dan in de geijkte clubs en bij commerciële feesten.

Initiatiefnemer Jasper Helmer: "Dazzleville had de opzet van een minifestival met veel buitenactiviteiten. Dat is uniek zo midden in de winter en dat zorgde ook voor de nodige uitdagingen bij de productie. Toch konden we altijd in goed overleg met de gemeente tenten neerzetten en een groot vuur ontsteken. Dit ging altijd goed totdat dit jaar de burgemeester besloot dat alle buitenactiviteiten om 2:00 uur afgelopen moeten zijn. Ook het feit dat Noorderlicht - een van de hoofdlocaties - zich moet houden aan de belachelijke horecasluitingstijd van 3:00 uur was een reden om voor dit jaar de stekker eruit te trekken."

Stichting Zwerfkunst weigert zich te conformeren aan de, in hun ogen, belachelijk doorgeslagen regelgeving rondom evenementen in Amsterdam. Het wordt organisaties op deze manier onmogelijk gemaakt om een kostendekkend evenement te organiseren. Ook wordt voor ontzettend veel Amsterdammers, toeristen en andere feestvierders zomaar besloten dat oud en Nieuw zich steeds meer gaat afspelen in bestaande clubs en op - over het algemeen - saaie commerciële evenementen in de daarvoor aangewezen locaties zoals de Heineken Music Hall.

Stichting Zwerfkunst wenst alle Amsterdammers een prettige jaarwisseling en hopen dat volgend jaar de regels weer versoepeld zullen worden. Zij roepen op tot het vrijgeven van de sluitingstijden in de horeca. In ieder geval tijdens feestdagen.

Meer info : info@stichtingzwerfkunst.nl

Links:
http://www.stichtingzwerfkunst.nl



Razende Robot Reporter