D66

dinsdag 29 november 2011

Lousewies van der Laan herverkozen als Vice-President van de Europese Liberaal Democraten

Lousewies van der Laan is afgelopen vrijdag 25 november in Palermo herkozen tot vicevoorzitter van de Europese Liberale Partij (ELDR). Zij zal zitting nemen in het Bestuur van de ELDR, dat wordt voorgezeten door de Brit Sir Graham Watson, lid van het Europees Parlement. De antimaffia burgermeester van Palermo, Leoluca Orlando, lid van liberale zusterpartij Italia dei Valori, werd eveneens herkozen. De drie andere gekozen bestuursleden kwamen van de Duitse FDP, de Catalaanse CDC en de Finse Svenska Folkpartiet. Haar mandaat is weer voor 2 jaar.

De ELDR is de Europese koepel van 56 liberale partijen in West en Oost Europa, waar namens Nederland D66 en VVD deel van uitmaken. De ELDR congresseerde in de grootste stad van Sicilië rond het thema 'Meerjaren Financiering van de Europese Unie" met als gastsprekers onder meer Professor Pankaj Ghemawat (auteur van de bestseller "World 3.0"), oud Deens premier Lars Løkke Rasmussen, Europees fractievoorzitter Guy Verhofstadt, Eurocommissaris van Handel Karel de Gucht en de Zweedse minister van Europese Zaken Birgitta Ollson. Er waren ruim 500 deelnemers uit meer dan 60 landen. Bij deelsessies over de Arabische lente waren ook sprekers uit Tunesië, Libanon en Egypte aanwezig.

Lousewies van der Laan was voorzitter van de congressessies die de politieke moties behandelden. Het congres nam o.a. moties aan die het geweld in Egypte en Syrië veroordeelden evenals de mensenrechtensituatie in Azerbaijan. De twee Russische lidpartijen van ELDR slaagden er in om een gezamenlijke motie over de komende Russische verkiezingen in te dienen. Net als in Armenië, is het in Rusland haast onmogelijk voor liberale partijen om effectief mee te doen aan te komende verkiezingen. Ook waren er moties over de crisis in de Eurozone, het (niet-)blokkeren van informatie op internet, de Europese begroting, legaliseren van abortus in de EU en de zetel van het Europees Parlement. De aangenomen moties zijn te vinden op de ELDR website ( www.eldr.eu).

De ELDR Spring Council zal in mei in Jerevan, de hoofdstad van Armenië plaatsvinden. Het ELDR najaarscongres 2012 is in Dublin.