Erasmus Universiteit Rotterdam

Middelbare scholieren maken kennis met het recht

Start `Erasmus Law Experience'

Erasmus School of Law is gestart met de Erasmus Law Experience, een nieuwe vorm van voorlichting om middelbare scholieren actief kennis te laten maken met het recht. De faculteit gaat bij middelbare scholen in heel Nederland op bezoek om haar studie onder de aandacht te brengen. De gastdocenten zijn ervaren masterdocenten Rechtsgeleerdheid. Ze startten vorige maand op scholen in Rotterdam en Schiedam, en richten zich op de regio Groot Rotterdam-Rijnmond, Brabant en Zeeland.

Scholieren leren bij de Law Experience met voorbeelden uit het nieuws en uit hun eigen omgeving wat de studie Rechtsgeleerdheid nu eigenlijk inhoudt. Denk daarbij aan de juridische consequenties van spijbelen, de situaties in fabrieken van H&M en Puma in de Derde Wereld en de rechten bij onenigheid tijdens een bijbaantje. De scholieren gaan in groepjes zelfstandig aan de slag met een opdracht, waarbij ze de antwoorden moeten vinden met behulp van wetteksten.

Eerste faculteit
Erasmus School of Law is de eerste faculteit van de EUR die bij middelbare scholen op bezoek gaat om haar studie onder de aandacht te brengen. Sanne Heestermans van het Faculteitsbureau: "Middelbare scholieren hebben vaak geen duidelijk beeld van de studie Rechtsgeleerdheid, omdat ze tot dan toe nog geen vakken hebben gehad waarin rechten een rol spelen. Met de Law Experience willen wij ze laten zien wat Rechtsgeleerdheid is en hoe deze studie op de Erasmus Universiteit wordt aangeboden wordt. Erasmus School of Law biedt namelijk een uniek onderwijsprogramma aan, Erasmus Law Colleges. Dit houdt in dat studenten actief in groepen aan de slag gaan met de stof. Het onderwijs is activerend in plaats van passief luisteren naar een docent."

Dit onderwijsmodel wordt gehandhaafd in de Law Experience. Op deze manier kunnen scholieren niet alleen bepalen of dit een studie is die ze aanspreekt, maar ook of ze deze manier van onderwijs volgen prettig vinden. Voor de Law Experience heeft StudentCar een speciale Erasmus School of Law auto ter beschikking gesteld.

Scholen die belangstelling hebben kunnen zich wenden tot www.lawexperience.nl