Gemeente Oldambt


VVV/ANWB vestiging Winschoten sluit per heden

Per heden zal de VVV/ANWB-vestiging in Winschoten haar deuren noodgedwongen moeten sluiten.
De VVV-ANWB-winkel, gevestigd in winkelcentrum 't Rond in de Winschoten binnenstad, heeft het al moeilijk sinds eind 2009. Zij ziet zich al geruime tijd geconfronteerd met afnemende omzetten en daar bovenop met dalende marges voor met name de ANWB-producten.

De afname van de winkelomzetten wordt veroorzaakt door ondermeer een sterke groei van internetwinkelen en een stagnerende verkoop door krimp van de economie. De regelmatig verspreidde promotiefolders door de VVV hebben niet de verwachte omzetgroei opgeleverd. Er heeft zich een trend ontwikkeld dat de consument meer en meer uit is op koopjes en aanbiedingen. Uiteindelijk gevolg is dat VVV de afgelopen twee jaren het boekjaar negatief heeft moeten afsluiten.

De VVV/ANWB Winschoten heeft de achterliggende periode op verschillende manieren de tering naar de nering gezet. Ondanks een minimale personele bezetting en een maximale inzet, is men er niet in geslaagd om de dalende opbrengsten te compenseren en daarmee te komen tot een rendabele exploitatie. Bestuur en directie hebben dan ook moeten besluiten tot onmiddellijke sluiting van de vestiging en daarop volgend het aanvragen van een faillissement.

Doorstart toeristische informatievoorziening
Het wordt van groot belang geacht dat er voor de gemeente Oldambt een goede toeristische informatievoorziening blijft bestaan. Door de gemeente wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van de Stichting Marketing Oldambt (SMO) waarvan het het streven is dat deze begin volgend jaar operationeel is. In deze nieuwe organisatie, die buiten de gemeentelijke organisatie zal gaan werken, wordt naast het Bureau UIT in OLDAMBT tevens een toeristische informatievoorziening ondergebracht. Over het onderbrengen van deze functie worden momenteel gesprekken gevoerd met de landelijke VVV-organisatie.