Gemeente Den Haag

Kinder- en jongerenrechtswinkel blijft bestaan

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan blijven bestaan. De rechtswinkel voor de jeugd behoudt een jaarlijkse subsidie die door bezuinigingen dreigde te vervallen.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Dienstverlening): "De kinder- en jongerenrechtswinkel informeert jongeren over hun rechtspositie en geeft juridische ondersteuning. We vinden die taak essentieel en willen niet dat bezuinigingen deze rechtswinkel de kop gaan kosten.

Vanwege de bezuinigingen in het collegeakkoord was vanuit de portefeuille Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie aangekondigd de subsidie aan de Kinder- en Jongerenrechtswinkel (KJRW) te stoppen. Deze jaarlijkse subsidie wordt nu met ingang van 2012 vanuit de portefeuille Onderwijs en Dienstverlening verleend. Daarnaast behoudt de KJRW een subsidie vanuit het programmabureau Jeugd en een subsidie vanuit de HONK-regeling (Haagse Onkostenvergoeding voor vrijwilligers).

Activiteiten en organisatie KJRW



De KJRW maakt deel uit van een landelijk netwerk van rechtswinkels. Zij informeert kinderen en jongeren over hun rechtspositie en geeft hen juridische ondersteuning bij bijvoorbeeld de gevolgen van een echtscheiding van hun ouders of bij het schrijven van een brief aan een rechter. De KJRW geeft op verschillende Haagse basisscholen voorlichting over rechten van kinderen met het Verdrag voor de Rechten van het Kind als uitgangspunt. De KJRW bezoekt regelmatig middelbare scholen met de Kinderrechtenbus en verzorgt op verzoek van scholen voorlichtingsprojecten, zoals een preventieproject criminaliteit, een preventieproject schoolverzuim over de Leerplichtwet en het organiseren van een moot court.
De Kinder- en jongerenrechtswinkel maakt deel uit van een landelijk netwerk van rechtswinkels en geeft juridische ondersteuning bij bijvoorbeeld echtscheiding van ouders of bij het schrijven van een brief aan een rechter.

De KJRW geeft op verschillende Haagse basisscholen voorlichting over rechten van kinderen met het Verdrag voor de Rechten van het Kind als uitgangspunt. Middelbare scholen worden met de Kinderrechtenbus bezocht en er worden voorlichtingsprojecten, zoals preventieprojecten over criminaliteit en schoolverzuim georganiseerd.

Kijk ook eens op de website van de KRJW.