Algemene Onderwijsbond

29-11-2011

Aanpak agressie en geweld toetsen via Zelfinspectie.nl

Www.zelfinspectie.nl van de Arbeidsinspectie is een gereedschap voor werkgevers waarmee zij zelf hun aanpak van agressie en geweld kunnen toetsen en waar nodig verbeteren. De Zelfinspectie-toets kan worden ingevuld namens de werkgever of namens de medezeggenschapsraad van een bedrijf of organisatie.

Op Zelfinspectie.nl kunnen vragen worden beantwoord als `Heeft u voldoende voorzieningen getroffen tegen agressie en geweld gericht op uw medewerkers?' Bij de meerkeuze-antwoorden zijn de opties ja, nee of gedeeltelijk. Na het antwoord volgt een adviserende toelichting. Aan het slot van de test presenteert Zelfinspectie.nl een lijst van punten die nog niet op orde zijn: alle vragen waar de zelfinspecteur `nee' of `gedeeltelijk' op moest antwoorden.

Wanneer conflicten op de werkvloer in het onderwijs leiden tot agressie en geweld, vegen werkgevers deze incidenten volgens de AOb nog te vaak onder het tapijt. De bond krijgt daarover keer op keer signalen van haar leden, zegt adviseur medezeggenschap Marcel Koning.

"De plicht om zorgvuldig incidenten te registreren wint aan belang wanneer de werkgever deze informatie ook moet delen met zijn personeel", zegt Koning. "Informatieverstrekking op dit terrein is eenvoudig toe te voegen aan artikel 8 van de Wet medezeggenschap op scholen. Als er gebeurtenissen in de registratie ontbreken die bij de mr wel bekend zijn, heeft het bevoegd gezag iets uit te leggen. Zo'n controlerende functie kunnen het ministerie en de Onderwijsinspectie zelf nooit waarmaken."