Artsen zonder Grenzen

Uitbreiding noodhulp Artsen zonder Grenzen slachtoffers aardbevingen Turkije

29-11-2011

Artsen zonder Grenzen breidt haar noodhulpactiviteiten uit na de aardbevingen in het oosten van Turkije van 23 oktober en 9 november. Sinds 25 oktober verleent Artsen zonder Grenzen noodhulp in de getroffen gebieden rond Van en Ercis. Naast het uitdelen van hulpgoederen zal Artsen zonder Grenzen psychosociale hulp bieden in Van, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid van Turkije en het Van Crisiscoördinatiecentrum.

Distributie wintertenten en kookspullen

Op 25 oktober kwam een noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen aan in de getroffen gebieden. In samenwerking met twee Turkse organisaties, Hayata Destek, Helsinki Citizens' Assembly (hCa) en andere, lokale partners en autoriteiten hebben onze hulpverleners 2.000 wintertenten en 2.000 kits met kookspullen uitgedeeld aan 12.000 mensen in 37 dorpen in de Van-regio.

Psychologische gevolgen aardbeving

`Veel mensen zijn nog steeds in shock na hun vreselijke ervaringen in verband met de aardbevingen. Velen hebben familie en vrienden verloren, anderen zijn helemaal alleen achtergebleven. Hun huizen zijn ingestort, bezittingen zijn weg en ze worden nu geconfronteerd met een hardvochtige nieuwe werkelijkheid en extreme koude weersomstandigheden. Het gaat nog maanden duren voordat hier verbetering in komt,' aldus Patrick Wieland, hulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen. `Elke dag zien we dat er een duidelijke behoefte is aan hulp om de psychologische gevolgen van de aardbeving te verwerken.'

Psychologische counseling in Van

Een team van 5 psychologen en 3 psychosociale voorlichters zullen groeps- en een-op-een counselingsessies geven in de dorpen rondom de plaats Van. Het zal gaan om zowel volwassenen als kinderen. Ook vluchtelingen en asielzoekers die in kampen en nederzettingen in het getroffen gebied verblijven, zullen psychologische hulp krijgen. Voor het districtsziekenhuis van Van zal het team een noodplan voor psychosociale hulp opstellen ter voorbereiding van het ziekenhuis op mogelijk toekomstige rampsituaties. In Istanbul ondersteunt Artsen zonder Grenzen reeds een psychosociaal project voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers, in samenwerking met het Helsinki Citizens' Assymbly.