IPM KidWise: Verlanglijstjes in 2011: Lego en jezelf mooier maken

Persbericht van IPM KidWise

Verlanglijstjes in 2011: Lego en jezelf mooier maken Meisjes zien graag spullen om zichzelf mooier te maken, poppen en barbies uit de zak van Sinterklaas komen. Bij jongens blijft LEGO heel erg populair en daarnaast staan spelcomputers en spelletjes voor deze computers hoog op de lijstjes. Dit blijkt uit het verlanglijstjesonderzoek van IPM KidWise, waarin aan kinderen op de basisschool is gevraagd wat er op hun verlanglijstje staat.

Nederlandse kinderen zijn klaar voor het Sinterklaasfeest. Dit blijkt uit het feit dat bijna alle kinderen hun verlanglijstje al klaar hebben of van plan zijn nog te gaan maken. De meeste kinderen gebruiken de Sinterklaasboeken van de speelgoedwinkels om inspiratie op te doen voor hun verlanglijstje.

De top 3 van jongens en meisjes ziet er als volgt uit:

Meisjes
Groep 1-8
1. Jezelf mooier maken
2. Poppen en poppetjes
3. Barbie

Jongens
Groep 1-8
1. LEGO
2. Spelcomputer
3. Spelletjes voor de computer

Bij de jonge meisjes uit groep 1 t/m 3 staan vooral de poppen/ poppetjes en barbies hoog op hun verlanglijstje. Naarmate meisjes wat ouder worden en naar de hogere groepen van de basisschool gaan, gaan ze zich steeds meer bezig houden met hun uiterlijk. Bij de meisjes uit groep 7 en 8 zie je dan ook vaak sieraden, make-up en nagellak boven aan hun verlanglijstje staan.

Bij jongens staat LEGO in alle leeftijdscategorieën bovenaan. Er wordt vaak ook al op de lijstjes aangegeven welk type LEGO ze graag willen hebben (LEGO StarWars, LEGO ninjago, LEGO Cars, LEGO Formule 1). Hierin zie je de voorliefde van jongetjes voor vechtpoppetjes en auto's. De auto's en het speelgoed van Cars zie je ook terug op de lijstjes van voornamelijk de jongens uit groep 1 t/m 3. Bij oudere jongens zijn naast LEGO spelcomputers en de spelletjes voor deze spelcomputers populair.

Kerst
Ook hebben we aan basisschoolkinderen gevraagd of ze naast Sinterklaas ook kerst vieren met cadeautjes en welke cadeautjes ze het liefste onder de kerstboom zien liggen. Hieruit bleek dat 70% van de kinderen met kerst één of meerdere cadeautjes krijgt. Veel kinderen maken hun verlanglijstje voor kerst nadat Sinterklaas is geweest: dan weten ze wat ze van de Sint hebben gekregen en wat ze voor kerst nog kunnen vragen.

Kinderen geven aan dat er bij het maken van het lijstje voor kerst wel op andere dingen wordt gelet. Zo geven ouders bijvoorbeeld aan uit welke categorie de kinderen cadeautjes mogen vragen (bijvoorbeeld boeken of bordspellen), of er mogen minder dure of juist duurdere cadeaus gevraagd worden met kerst.

Links:
http://www.ipm.panteia.nl



Razende Robot Reporter