Gemeente Ede

dinsdag, 29 november 2011

Ede verruimt mogelijkheden tot verhuren eigen woning

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft besloten de mogelijkheden tot het verhuren van woningen te verruimen door het laten vervallen van aanvullende regels. Hierdoor wordt het voor woningzoekenden makkelijker om een woning tijdelijk te huren. Daarnaast kan een woningeigenaar, in afwachting van de verkoop van de woning, deze makkelijker tijdelijk verhuren.

Makkelijker

In Nederland is de bescherming van huurders goed geregeld. De huurder ontleent zijn of haar rechten aan het Burgerlijk Wetboek. Dat houdt in dat het voor de verhuurder niet eenvoudig is om eenzijdig een huurovereenkomst op te zeggen. De Leegstandwet maakt het wel mogelijk om bepaalde categorieën woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren, waarbij een strikte huurbescherming geldt. Met deze verruiming wordt deze bescherming versoepeld, zodat het makkelijker wordt om een woning tijdelijk te verhuren.

Één akte in plaats van twee

De oorspronkelijke Edese regelgeving eiste het beschikbaar hebben van twee eigendomsaktes om zo aan te tonen twee huizen in bezit te hebben. Hierdoor werd ook voorkomen dat woningen voor bedrijfsmatige doeleinden kon worden verhuurd. Met de verruiming van de regels is nu nog maar één eigendomsakte nodig.

Voorwaarden

Andere voorwaarden voor een vergunning voor tijdelijke verhuur blijven:
* de woonruimte staat leeg;

* aanvrager is eigenaar of verhuurder van de woonruimte;
* de woonruimte is bedoeld voor verhuur en verkoop;
* wanneer de woning gerenoveerd of gesloopt wordt, moet dit binnen de afgesproken termijn geschieden;

* de woning is nog niet bewoond geweest, óf
* de eigenaar heeft er zelf twaalf maanden of meer in gewoond, óf
* de woning is in de afgelopen 10 jaar niet langer dan drie jaar verhuurd.