ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Office: Stimuleer innovatie op internet, rem het niet af!

29 nov 2011 om 14:40

Artiesten moeten de ruimte krijgen om meer en betere businessmodellen te ontwikkelen, die aansluiten op de digitale kansen van het internet. Het systeem van thuiskopie- en internetheffingen is ouderwets, inefficiënt en oneerlijk. Een downloadverbod is geen werkbare oplossing. Alleen een kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar aanbod van digitale content is het alternatief tegen downloaden van illegale content.

Stimuleren legaal digitaal aanbod essentieel voor inkomsten artiesten

Artiesten, schrijvers en producenten horen een eerlijke vergoeding te krijgen voor hun werk. Kunstmatige beschermingsinstrumenten als heffingen of een downloadverbod helpen niet en werken zelfs averechts. De contentindustrie moet juist werken aan een volwaardig, kwalitatief hoogwaardig en gebruiksvriendelijk aanbod van legale content. Consumenten kunnen namelijk vaak geen betaalbare digitale content op het internet vinden.

ICT~Office vindt dat de contentindustrie aan zet is wat betreft het moderniseren van hun traditionele businessmodellen. De industrie moet juist de kansen van het internet gebruiken. Artiesten moeten meer mogelijkheden krijgen om zelf creatief om te gaan met hun creaties. Duidelijk is dat in de 21ste eeuw artiesten meer dan ooit een directe link hebben met hun fans, bijvoorbeeld door 1-op-1 te communiceren en de fans met hen te laten afrekenen. Hiervoor moeten geen systemen in stand worden gehouden, waarvan vooral tussenliggende instanties profiteren.

Afschaffen thuiskopieheffing noodzakelijk voor eerlijke vergoeding

De huidige regeling van thuiskopieheffingen, waarbij de consument betaalt voor lege cd's en dvd's - in de toekomst mogelijk ook voor MP3-spelers, mobiele telefoons, tablets en settopboxen - is inefficiënt, oneerlijk en innovatiebelemmerend. Dit leidt voor consumenten tevens tot grotere overstapdrempels tussen aanbieders. Een klein deel van de heffing komt daadwerkelijk bij de artiest terecht. Doordat artiesten zich moeten aansluiten bij een Collectieve Beheersorganisatie, worden ze weer beperkt in het uitdragen van hun werk via innovatieve businessmodellen.

Een internetheffing, zoals deze nu door de Consumentenbond wordt voorgesteld, verergert de situatie. In plaats van consumenten die betalen naar gelang het gebruik en artiesten die een eerlijke vergoeding krijgen, wordt een ingewikkeld systeem voorgesteld waarbij iedere internetgebruiker betaalt. Dit systeem van 'rough justice' is ouderwets en doet geen recht aan de mogelijkheden die er zijn om direct voor content af te rekenen. Het plan van de Consumentenbond voor een internetheffing zou leiden tot een extra jaarlijkse heffing voor consumenten van enkele honderden miljoenen euro.

Downloadverbod vertraagt nieuwe businessmodellen

Een downloadverbod, zoals dat is voorgesteld door staatssecretaris Teeven, zal een averechts effect hebben op het legale aanbod van content. In plaats van energie te steken in de aanpak van overtreders, zouden contentindustrie en collectieve beheersorganisaties juist alles moeten doen om nieuwe digitale modellen te ontwikkelen. Dat is hun core business. Volgens ICT~Office is een verbod alleen zinvol als er eerst volwaardige alternatieven van de grond zijn gekomen.

Daarbij is handhaving een groot obstakel. Internetaanbieders voelen niets voor het idee om politieagent te worden en hun klanten continu in de gaten te houden. Dat kan ook niet, aangezien netneutraliteit aanbieders niet toestaat om individuele gebruikers te monitoren of blokkeren. De administratieve lasten van handhaving, die de staatssecretaris zelf niet op zich wil nemen, worden daarnaast op de markt afgewenteld. Voor consumenten kan een downloadverbod nadelen hebben voor de rechtsbescherming.

Woensdag 30 november debatteert de Tweede Kamer over het auteursrechtbeleid. Bekijk hier de reactie van ICT~Office (klik op link) op de voorstellen van staatssecretaris Teeven.