Gemeente Barneveld


College B&W stelt Hemelwaterbeleidsplan 2011-2015 vast

De gemeente Barneveld wil wateroverlast bij hevige regenval beperken, de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren en het regenwater scheiden van vuil water. Daarnaast wil Barneveld voorkomen dat de natuur teveel verdroogt. Dat staat in het Hemelwaterbeleidsplan 2011-2015. Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft het plan vastgesteld en het plan, ter kennisneming, aan de gemeenteraad gestuurd.

De ruimte in bebouwde gebieden wordt steeds intensiever gebruikt. Water maakt onderdeel uit van het bebouwde gebied en waterbeheer vraagt om een integrale aanpak met koppelingen naar de ruimtelijke ordening, de natuur en de recreatie. Om hier invulling aan te geven, is in het Waterplan Barneveld en het Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2014 vastgelegd dat een hemelwaterbeleidsplan wordt opgesteld. Het plan is klaar en is ter kennisneming naar de raad gestuurd.

Iedere Barnevelder loost per dag ongeveer 120 liter afvalwater. Al het afvalwater van toiletten, douches, wasmachines verdwijnt via de afvoer naar de riolering. Ook hemelwater (regen, sneeuw en hagel) wordt voor een deel via de riolering afgevoerd. Gemiddeld gaat het om zo'n 96 liter hemelwater per persoon per dag. Het afgevoerde hemelwater krijgt daarmee niet de kans om in het gebied te blijven.

Doel van het beleidsplan
Het Hemelwaterbeleidsplan 2011-2015 beschrijft hoe de gemeente Barneveld omgaat met het inzamelen en verwerken van hemelwater in bestaande situaties en bij nieuwbouw. Het gaat om de volgende doelen: o Beperken van wateroverlast bij hevige regenval; o Verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater; o Zorgdragen voor een betere volksgezondheid;
o Bijdragen aan de goede werking van de rioolwaterzuivering en o Verminderen van verdroging van de natuur.

Het plan bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte vertelt over het beleid, de doelstellingen en uitgangspunten. Het tweede deel geeft aan welke maatregelen nodig zijn om de doelen te realiseren en hoe de gemeente Barneveld dat doet.

Maatregelen
De belangrijkste maatregelen zijn:
o Het hemelwater dat is aangesloten op de gemengde riolering, wordt de komende jaren afgekoppeld. Dat betekent dat het hemelwater wordt gescheiden van het afvalwater. Hemelwater wordt daarbij bijvoorbeeld door middel van wadi's afgevoerd.
o Het hemelwater dat ten onrechte is aangesloten op de drukriolering in het buitengebied, wordt afgekoppeld. De gemeente Barneveld gaat ook controleren of het hemelwater ook afgekoppeld blijft. o De regenwaterpompen in rioolstelsels worden zó omgebouwd dat er minder hemelwater naar de afvalwaterverzuivering wordt afgevoerd en meer hemelwater naar het oppervlaktewater (sloten en beekjes); o Bij renovaties van gemeentelijke gebouwen wordt het afkoppelen van hemelwater integraal meegenomen en in uitbreidingsgebieden wordt het hemelwater bovengronds afgevoerd naar een lokale waterberging, zoals een wadi of een singel.

Het Waterschap Vallei en Eem is akkoord met het beleidsplan. Het beleidsplan bestrijkt de periode 2011-2015 en wordt in het laatste jaar van de planperiode geëvalueerd en geactualiseerd.
* Hemelwaterbeleidsplan Gemeente Barneveld 2011-2015.pdf pdf (1,19 MB)(Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader)