Gemeente Binnenmaas

Bijzondere restauratie Oostmolen bereikt mijlpaal

Sinds februari j.l. moesten we het doen zonder de vertrouwde beeldbepalende molen langs de Provincialeweg in Mijnsheerenland. Maar sinds deze maand staat de rietgedekte ondertoren van de historische Oostmolen (1616), voor iedereen zichtbaar, weer fier overeind. Een belangrijke mijlpaal in het bijzondere restauratieproject is bereikt.

Vernieuwende aanpak

Het komt niet zo vaak voor dat zo'n oud monument wordt gedemonteerd, in zijn geheel wordt verwijderd en in onderdelen wordt afgevoerd naar een werkplaats, om daar te worden gerestaureerd. De Oostmolen is dan ook een bijzondere molen. Nederland telt op dit moment nog maar drie van dergelijke wipmolens.
Om zoveel mogelijk oorspronkelijke materialen te sparen is gekozen voor een in deze omvang niet eerder toegepaste restauratiemethodiek. Aan de basis van deze vernieuwende aanpak staan de molenspecialisten van Adviesbureau Groen uit Montfoort, die het restauratieproces begeleiden, dat wordt uitgevoerd door Vaags Molenmakers uit Aalten. Omdat de molen op dezelfde manier als deze destijds gebouwd is, nu uit elkaar genomen en weer in elkaar wordt gezet, wordt met zo min mogelijk schade een constructief goede molen verkregen. Door deze werkwijze zal straks bijna niet zichtbaar zijn dat de molen een enorme restauratie heeft ondergaan. De Oostmolen kan er dan bij goed onderhoud weer een paar honderd jaar tegen.

Molenaarswoning

Er is in de afgelopen maanden veel werk verzet. Na het verwijderen van de molen hebben de archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de bodem uitvoerig onderzocht en in kaart gebracht. Daarna zijn door het aannemersbedrijf Koninklijke Woudenberg Ameide onder de oude fundering heipalen aangebracht. Dat was nodig omdat, mede door veranderingen van de grondwaterstanden, de molen danig scheef was gezakt. Vervolgens kon de oude fundering worden gerestaureerd. Daarnaast werden, voor zo ver dat nodig was, de beschoeiingen gerepareerd en vernieuwd.
Nu de ondertoren van de molen weer wind- en waterdicht op zijn plaats staat, kunnen de schaarstijlen en bijbehorende constructie gesteld worden. Verder zullen in de komende weken de houten vloer en het interieur van de oude molenaarswoning terug geplaatst worden. Dat is timmerwerk waar veel passen en meten aan te pas komt. Alle oorspronkelijke details, zoals kasten, bedsteden, wanden en deuren, moeten immers weer in de oorspronkelijke opstelling worden aangebracht.

Zomer 2012 klaar

Intussen wordt in de werkplaats in Aalten doorgewerkt aan de restauratie van de onderdelen van het bovenhuis en de koker; dit is de "stam" die het bovenhuis op zijn plaats houdt. Zodra dat gebeurd is, zullen deze houten elementen met behulp van een kraan naar boven worden getakeld om ter plaatse in elkaar gezet te worden. Dit werk is gepland voor februari. De voortgang ervan is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De grotere delen die daarna nog teruggeplaatst moeten worden zijn de molenas, de staart, de schoren, de trap en de roeden (= wieken). De planning is dat de Oostmolen in de zomer van 2012 weer op zijn plaats staat en dan als vanouds draait en maalt.

Het unieke karwei kan worden uitgevoerd dankzij subsidies, bijdragen en andere ondersteuning van o.a. het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Binnenmaas, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Rabobank Hoeksche Waard, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vereniging de Hollandsche Molen uit het molenbudget van BankGiro Loterij, de Jurriaanse Stichting, de stichting Elise Mathilde Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Dinamo Fonds, de Van der Mandele Stichting en het legaat van mw. Van Raamsdonk.