Productschap Vis



Voordelen pulsvisserij aantonen met onderzoeksresultaten

29 nov 2011

Op dit moment zijn er 42 tijdelijke ontheffingen voor het gebruik van het pulstuig op viskotters. De Stuurgroep puls en bijbehorende werkgroepen werken toe naar het doel van een permanente toelating van deze vistechniek door Brussel. Eén van de noodzakelijkheden daartoe is het opzetten van een monitoringsprogramma waarbij de vangsten en discards van het pulstuig in kaart worden gebracht.

Ervaringen tot op heden wijzen uit dat de bijvangst sterk vermindert door gebruikmaking van dit vistuig. Nu is het zaak om deze ontwikkeling te kunnen aantonen door gerichte onderzoeksresultaten.

Dit zal worden gedaan door een combinatie van waarnemersreizen en zelf-bemonstering door de schippers. Voor dit laatste zijn 20 pulsschepen geselecteerd. De selectie is gemaakt zodat de resultaten van het programma een goede weergave zijn van de vangsten en discards van de totale pulskorvloot, dus een goede ruimtelijke spreiding en verdeling over de verschillende type kotters.

Afgelopen vrijdag heeft er een instructiemiddag voor een aantal schepen plaatsgevonden in Den Helder, waar de schippers is uitgelegd hoe de monsters genomen zullen worden en welke gegevens kunnen worden genoteerd. Van de schippers kwam nog een aantal nuttige tips over de uitvoering van de bemonstering welke vervolgens in het programma zijn opgenomen. Aankomende vrijdag en zaterdag (2 en 3 december) zijn instructies gepland in respectievelijk Stellendam en Urk. De zelf-bemonstering zal starten in december. Het snel opstarten van dit programma en een juiste uitvoering er van is van groot belang om een permanente toelating van het pulstuig te kunnen verkrijgen.