Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Benoeming leden rekenkamer gemeente Súdwest Fryslân

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft op 26 mei besloten tot de instelling van een rekenkamer. In de raadsvergadering van 15 december worden de kandidaten voorgedragen.

Na een uitgebreide selectieprocedure worden op basis van opleiding, (onderzoeks)ervaring, affiniteit en onafhankelijkheid de volgende kandidaten ter benoeming aan de raad voorgedragen mw. drs. J.H. (Jet) Lepage-Kwekkeboom uit Lelystad (voorzitter);
mw. dr. M.S. (Marsha) de Vries uit Laag Zuthem en dhr. dr. R.J. (Rick) Anderson uit Breukelen.

Met de benoeming van de voorgestelde kandidaten voorziet de gemeente in de wettelijke verplichting een rekenkamer in te richten. De leden worden ingevolge de Gemeentewet benoemd voor de duur van zes jaar. Voordat zij hun functie kunnen uitoefenen leggen zij in de vergadering van de raad op 15 december de eed of belofte af.

De rekenkamer heeft een belangrijke taak in de ondersteuning van de gemeenteraad. Van de vier taken van de raad - de volksvertegenwoordigende, verordenende, kaderstellende en controlerende taak - dient de rekenkamer als ondersteuning van de laatste twee.

Het is van groot belang dat een onafhankelijk orgaan als de gemeentelijke rekenkamer zelfstandig onderzoek doet naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het financiële beheer, het beleid en de organisatie van het gemeentebestuur.

Het benoemingsvoorstel staat tevens op de agenda van de commissie Bestjoer en Finânsjes op 1 december 2011.