D66

dinsdag 29 november 2011

Meer legaal aanbod, geen downloadverbod

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil het legale aanbod van onder meer muziek en films op internet flink vergroten, in plaats van het downloadverbod dat staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) voorstelt. Door het huidige licentiemodel voor de radio, horeca en winkels voortaan ook toe te passen op internet, wordt de monopoliemacht van filmproducenten, platenmaatschappen en uitgevers gebroken en gaat de markt voor internetmuziek en video on demand echt open. Zo krijgt de internetgebruiker betere toegang tot muziek en films en krijgen makers (schrijvers, componisten, uitvoerders) ook het geld dat ze verdienen voor hun creaties. Dat zegt de sociaal-liberaal op nu.nl. Verhoeven dient het voorstel morgen in bij het overleg over Auteursrecht.

Afblijven van internetgebruiker

Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) streeft hetzelfde doel na als D66, namelijk dat de consument moet kunnen kiezen uit een rijk legaal aanbod en dat de maker waar krijgt voor zijn werk. Helaas bewandelt Teeven de verkeerde weg naar dit doel door de rechthebbenden mogelijkheden te bieden de individuele internetter aan te pakken bij illegaal downloaden. Verhoeven: "Van de internetgebruiker moet je afblijven. Teeven wil het internet laten controleren met de Internet Service Providers (ISP's) in de rol van politieagenten. Terwijl internet juist een economische kans betekent voor alle betrokkenen bij het auteursrecht. Wie wil dat de internetter minder illegaal downloadt, moet geen straffen opleggen. Maar zorgen voor meer legaal en kwalitatief hoogwaardig aanbod."

Monopolie platenmaatschappij en producent

Om het legale aanbod te vergroten, wil Verhoeven het radiolicentiemodel toepassen op internet. Radiostations beschikken nu over het volledige aanbod van liedjes. Ze mogen alles draaien en betalen hiervoor een licentie aan de Collectieve Beheersorganisaties (CBO's) als Buma en Sena. Op internet is het niet mogelijk een vast bedrag voor het volledige aanbod te betalen. De rechten liggen bij platenmaatschappijen die individueel akkoord moeten gaan met de prijs voor openbaarmaking. Hetzelfde geldt voor filmproducenten die per product kunnen weigeren mee te werken. Deze situatie blokkeert verbreding van het aanbod op internet. "De internetgebruiker kan niet kiezen uit aanbod en de maker krijgt amper geld voor zijn creatie. Om dit te stoppen, moeten meer bedrijven de kans krijgen op internet muziekdiensten aan te bieden. De macht ligt nu volledig bij de platenmaatschappijen en producenten, die individueel deals sluiten. Consumenten kunnen voor legaal muziekaanbod enkel bij een dienst als Spotify terecht, waar de maker ook nog eens weinig geld voor zijn producten terugziet," aldus Verhoeven.

Scherp toezicht op CBO's

De sociaal-liberaal wil het verlenen van rechten voor internetgebruik neerleggen bij de CBO's, omdat er geen serieus alternatief is voor het huidige systeem van gezamenlijk innen, verdelen en uitkeren van auteursgelden. Het is ondoenlijk om voor ieder afzonderlijk muzieknummer de maker te bellen om te vragen wat het kost om hun plaatje te draaien. Bovendien kan vanuit de overheid scherp toezicht worden gehouden op de CBO's. Dat kan met de machtige filmproducenten en platenmaatschappijen niet. "We houden de werkwijze van de CBO's nauwlettend in de gaten. Dat hebben we met Buma al bewezen. Makers moeten geld voor hun producten terugzien en dat kunnen we vanuit de overheid bewaken. Een mooie rol voor de nieuwe supertoezichthouder ACM, die voortkomt uit een fusie van de Nma, de OPTA en de Consumentenautoriteit. Zolang de industrie het voor het zeggen heeft en over een monopolie beschikt, is goede controle en toezicht een stuk lastiger."

Europa

Voor een daadwerkelijke aanpassing van het auteursrecht aan internet, moet de EU haar regels aanpassen. D66 wil toe naar een Europese digitale, interne markt die innovatievriendelijk is. "De harmonisatie van de digitale markt van Europa blijft achter, dat kost geld en schaadt onze wereldwijde concurrentiepositie. We hebben dringend behoefte aan een Europees auteursrecht. Juist nu moeten we de kracht van innovatieve onlinediensten stimuleren, in plaats van grote juridische risico's op te leggen," aldus Marietje Schaake, Europarlementariƫr voor D66.