Gemeente Tilburg

Persbericht
29 november 2011

Ministerie honoreert Tilburgs energiebesparingsproject met half miljoen

Aanpak met bedrijfsleven wekt vertrouwen

Tilburg krijgt vijf ton subsidie om 2000 bestaande koopwoningen en
-appartementen energiezuinig te maken. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld aan een speciaal opgericht consortium (Samen energie besparen) dat als één van de beste aanvragers uit de bus kwam. Het consortium bestaat uit onder andere adviesburo SEGON b.v., Gemeente Tilburg en Stichting Loket Zuid en wordt gesteund door de corporaties. Het samenwerkingsverband is een van de acht winnaars van de 'Blok voor Blok' subsidie; een regeling waarmee minister Donner van Binnenlandse Zaken de isolatie van huizenblokken, zoals flats en rijtjeswoningen, stimuleert.

Wethouder Berend de Vries van Wonen en Milieu: "Massa maken is ons credo. Samen met onze partners en het ministerie zijn wij op zoek gegaan naar een aanpak die juist voordeel biedt voor grote groepen (huizenbezitters). Niets meer en niets minder. Dat is ons gelukt. Dat laatste en het feit dat wij zekerheid bieden dat de gedane beloftes ook waar gemaakt worden, maakt onze aanpak uniek en veelbelovend. Uiteraard hebben wij daarbij lering getrokken uit de knelpunten en kleine successen van het verleden. De Tilburgse corporaties zijn al druk aan de slag om huurcomplexen te isoleren. Fantastisch dat wij nu ook in de koopsector echt aan de slag kunnen."
Begin 2012 wordt de aanpak Samen energie besparen aan de gemeenteraad voorgelegd.

Samen energie besparen

Gezamenlijkheid is een belangrijke voorwaarde om mee te doen aan het project Samen energie besparen. Samen verbruiken de bewoners minder energie. Samen bouwen aan een energiezuinig Tilburg. En dan ook samen profiteren van de schaalvoordelen in de uitvoering. Doordat veel mensen in zelfde woningen meedoen, kunnen bewoners tussen de 20 en 50% korting op de investering krijgen. Bovendien worden de lagere investeringen terugverdiend door een lagere energierekening. Die lagere energierekening gaat de gemeente, samen met de markt, garanderen. De kosten voor de eigenaar bewoners vallen dan gegarandeerd nooit hoger uit dan het bedrag dat vooraf is berekend. De woningen onderscheiden zich daarnaast positief op de huizenmarkt door een hoger comfort, een goed energielabel en daarmee ook stabielere energielasten. En bij het vaststellen van het pakket van maatregelen wordt ook gekeken of er nog iets extra's kan.

Een goed gevoel

"Samen energie besparen geeft bewoners keuzevrijheid, zekerheid én gemak", legt Joost Schretlen van SEGON BV uit. "Bewoners doen zaken met één loket. Van daaruit krijgen zij deskundig onafhankelijk advies over de besparingsmogelijkheden: welk pakket aan maatregelen gaat het meeste besparen en hoe betaalbaar wordt het? Deze pakketten worden samengesteld door wederom onafhankelijke energieadviseurs die toeleveranciers, aannemers en andere bedrijven uitnodigen om mee te doen. Deze bedrijven zijn in staat hun bedrijfsprocessen zo op elkaar af te stemmen dat belangrijke kostenvoordelen kunnen worden behaald. Installateurs, bouwbedrijven en elektriciens werken daarom als ketenpartners samen en voldoen aan strikte kwaliteitseisen. Bewoners kunnen deze bedrijven blind vertrouwen. En bovendien steunen een groot deel van de consumenten en producentenorganisaties ons initiatief, zodat de consument mag vertrouwen op een eerlijke en integere aanpak in deze".

Aan huiseigenaren (niet zijnde huurders) kunnen de samenwerkende partners de Tilburgse Energie Garantie (TEG) aanbieden. Dat houdt in: een 5 jaar durende garantie op de besparing van de energierekening. Deze TEG biedt financiële zekerheid en een garantie op de kwaliteit. Met deze garantie is het verkrijgen van financiering voor de investering veel makkelijker, ook in deze economisch onzekere tijden. De keuze tussen de zomervakantie óf het isoleren van de woning hoeft zo niet gemaakt te worden.

Achtergronden

Het samenwerkingsverband Tilburg Energetica bestaat onder meer uit SEGON b.v., de Gemeente Tilburg, de Tilburgse woningcorporaties, Loket Zuid en enkele adviesburo's . SEGON treedt samen met de gemeente op als projectleider en samen ontwikkelen zij de Tilburgse Energie Garantie. De gemeenteraad zal daarover begin 2012 een besluit nemen, zodat 2000 particuliere woningen en appartementen ook kunnen worden aangepakt. De aanpak van 4000 huurwoningen is vorig jaar geregeld in het Woonconvenant tussen gemeente Tilburg en de corporaties.
---