Algemene Onderwijsbond

29-11-2011

Werkgevers stimuleren prestatiebeloning op last van minister

In het bestuursakkoord tussen ministerie van Onderwijs en de MBO-Raad is opgenomen dat de werkgeversorganisatie op de aangesloten scholen prestatiebeloning gaat stimuleren. De Algemene Onderwijsbond verwacht dat soortgelijke afspraken opduiken in bestuursakkoorden die minister in de maak heeft met PO-Raad en VO-Raad "Het is vreemd dat de werkgeversorganisaties daar zo makkelijk mee instemmen", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Uit onze contacten met schoolleiders weten we dat daar weinig behoefte bestaat aan prestatiebeloning. Maar blijkbaar zwichten de raden voor chantage en heeft het ministerie dit onderwerp door weten te drukken in de bestuursakkoorden."

Alleen het bestuursakkoord tussen ministerie en MBO-raad is op dit moment openbaar. Daarin is letterlijk afgesproken dat de werkgeversorganisatie zal zorgen voor een `substantiële deelname' aan de experimenten prestatiebeloning. De akkoorden met PO-Raad en VO-Raad zijn nog niet openbaar, maar ook daarin zullen naar alle waarschijnlijkheid afspraken staan over het stimuleren van prestatiebeloning. Opvallend in die afspraken, zegt Dresscher, is dat er niet bij staat dat het personeel op dat onderdeel instemmingsrecht heeft.
"Dat is bij al dit soort bestuursakkoorden sowieso een probleem. Het ministerie heeft de mond vol over de positie van de leerkracht, maar maakt met de werkgevers afspraken over het personeel, zonder het personeel in die discussie te betrekken. Dat kan alleen maar leiden tot ongelukken op de werkvloer. Nog steeds gaat het ministerie uit van topdownbeleid, zonder daar de professionals op de scholen bij te betrekken. Een duidelijke koerswijziging ten opzichte van het Convenant Leerkracht waarin werd afgesproken dat de zeggenschap van leraren op het onderwijs versterkt zou worden."