Gerechtelijke organisatie

Meer mogelijkheden voor bestrijding kindermishandeling

Den Haag , 29-11-2011

Kinderrechters krijgen meer mogelijkheden om in te grijpen als gevreesd wordt voor kindermishandeling. Zij kunnen ouders die niet openstaan voor hulpverlening verplichten een opvoedingscursus te volgen of zich te laten begeleiden door jeugdzorg.

Dit is een van de maatregelen die wordt beschreven in het PDF Actieplan Aanpak Kindermishandeling (PDF, 555 kB), dat gisteren door de ministeries van Veiligheid en Justitie en VWS naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Samenwerken

Naar schatting werden het afgelopen jaar in Nederland 119.000 kinderen mishandeld; dat is 34 op de 1000 kinderen. Het kabinet wil dat medici, jeugdzorg en justitie nog beter met elkaar gaan samenwerken om dit aantal terug te dringen. Bij melding van kindermishandeling moeten zij samen gaan bekijken in watvoor gezin het kind opgroeit en hoe de situatie kan worden verbeterd.

De verplichte opvoedingscursus is een nieuwe maatregel die de kinderrechter al in een vroeg stadium kan opleggen bij gezinnen waarover zorgen bestaan, maar waar nog geen sprake is van een 'ernstige bedreiging'.

Ernstige bedreiging

Wanneer wél sprake is van een ernstige bedreiging, moeten rechters vaker een tijdelijk huisverbod kunnen opleggen, aldus het Actieplan. Dit wordt nu vooral toegepast bij huiselijk geweld tussen partners, maar leent zich ook goed voor toepassing bij geweld tegen kinderen. Het huisverbod houdt in dat de dader voor een periode van tien dagen niet naar huis mag, zodat in de tussentijd de hulpverlening op gang kan komen.

Daarnaast moeten politie, het Openbaar Ministerie en de reclassering afspraken maken over de intensivering van het opsporingsonderzoek. Hierbij wordt gedacht aan meer buurtonderzoek, meer getuigenverhoren en het vaker inzetten van forensisch-medisch onderzoek om de dader te kunnen vaststellen.

Begin 2012 wordt gestart met de uitvoering van het Actieplan.