Matige bierconsumptie verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten
Persbericht van Nederlandse Brouwers
Nederlandse Brouwers enthousiast over uitkomsten Italiaans
wetenschappelijk onderzoek:
Matige bierconsumptie verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten.
Den Haag, 29 november 2011
Uit een recente meta-analyse van Italiaanse onderzoekers van de
Catholic University in Campobasso(1) blijkt dat óók een matige
consumptie van bier het risico op hart- en vaatziekten kan reduceren.
Uit eerdere studies is al bekend dat matige wijnconsumptie een gunstig
effect heeft op hart- en bloedvaten. Nu is een soortgelijk effect
gevonden bij matige bierconsumptie. Op grond van alle wetenschappelijke
studies die hier tot op heden naar zijn verricht, concluderen de
Italiaanse onderzoekers namelijk dat er ook bij bierdrinkers een
vergelijkbare J-vormige relatie is: matige drinkers hebben een lager
risico op hart- en vaatziekten dan niet drinkers en zware drinkers.
Volgens één van de Italiaanse onderzoekers, Professor Giovanni de
Gaetano zijn deze uitkomsten uniek: "Vooralsnog hebben
bevolkingsstudies vooral gekeken naar alcoholconsumptie in het algemeen
en niet naar drankspecifieke effecten. In ons onderzoek hebben we
onderscheid gemaakt in het type alcoholhoudende drank. Daaruit blijkt
duidelijk dat bier en wijn hetzelfde gezondheidseffect hebben, mits met
mate gedronken uiteraard."
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "De
onderzoeksresultaten zijn helder. Veel mensen denken dat alleen matige
wijnconsumptie een gunstig effect heeft op de gezondheid van hart- en
bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek toont wederom aan dat ook een
matige bierconsumptie prima past binnen een gezonde leefstijl. Goed
nieuws voor de verantwoorde biergenieter."
(1) Bron: Constanzo S. et al. Wine, beer or spirit drinking in relation
to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. Eur. J.
Epidemiology. Epub ahead of print 11 nov 2011
*
Links:
http://www.nederlandsebrouwers.nl
Razende Robot Reporter