Amnesty International


Amnesty International start campagne 'Laat de Arabische Lente geen illusie worden' met debat

29
nov
2011

Op 9 december, aan de vooravond van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, geeft Amnesty International het startschot voor haar campagne voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tijdens een debatavond in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam, wordt vanaf 20 uur de balans opgemaakt van een jaar Arabische lente.

Deelnemers zijn onder andere: de Egyptische mensenrechtenverdediger Karim Medhat Ennarah, Amnesty International onderzoekster Donatella Rovera, journalist Alexander Weissink(Het Financieele Dagblad), Midden-Oostendeskundige Paul Aarts, en de Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD), Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks). De avond staat onder leiding van Naeeda Aurangzoub (NTR). De muziek is van de protestband Bendir Man uit Tunesië. Via een skypeverbinding is er contact met activisten in Egypte.

De Arabische wereld is in een jaar tijd ingrijpend veranderd. Veel van de oude leiders zijn weg, maar de toekomst is onzeker. In landen als Syrië, Bahrein en Jemen houdt het geweld aan. In Egypte is de noodtoestand nog steeds van kracht. Welke gevaren bedreigen de mensenrechten in de regio? Wat brengt de nabije toekomst? Leiden de revoluties tot duurzame verandering, ook op mensenrechtengebied? Houdt de hoop stand of is die alweer op zijn retour?

In Egypte beloofde de Militaire Raad de noodtoestand op te heffen. Helaas is die noodtoestand alleen maar verder uitgebreid. Daardoor gaan willekeurige arrestaties door en zijn ruim 12.000 mensen sinds februari berecht door militaire rechtbanken in oneerlijke processen. Amnesty International wil dat de noodtoestand wordt opgeheven.

Amnesty voert actie voor de 26-jarige Egyptische rechtenstudent Maikel Nabil Sanad. Hij is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, ondermeer vanwege een blog waarin hij het leger bekritiseert. Door een hongerstaking is zijn gezondheid slecht. Amnesty beschouwt hem als gewetensgevangene en vraagt om zijn onmiddellijke vrijlating.