Nederlandse Vereniging van Journalisten

Forse reorganisatie ANP

dinsdag 29 november 2011

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) slankt de nieuws- en fotoredactie volgend jaar af met 33 voltijds arbeidsplaatsen - vijftien procent van het totale personeelbestand. Het persbureau ontslaat alle fotografen in vaste dienst en werkt in de toekomst nog enkel met freelancers.

De ingreep is volgens het ANP nodig vanwege dalende oplages en verminderde advertentieopbrengsten bij afnemers van ANP-producten, zoals kranten en de publieke omroep. Algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen stelt dat hun nieuws en beeldmateriaal massaal op websites, smartphones en tablets te vinden is, maar dat dit weinig oplevert, omdat de ANP-klanten zelf er weinig mee verdienen.

De prijs voor fotomateriaal verkeert in een vrij val, aldus Van Gruijthuijsen. Dat zal ook niet meer ten goede veranderen, constateert hij. "We moeten nu maatregelen nemen." De economische situatie versterkt de noodzaak om te reorganiseren." Met de vakorganisaties NVJ en FNV Kiem is in principe overeenstemming bereikt over een sociaal plan.

"In 2009 saneerden we al zwaar bij foto, deze tweede ingreep kon helaas niet uitblijven. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat de kwaliteit er niet onder hoeft te lijden. Maar dat maakt het voor betrokkenen niet minder pijnlijk", aldus Van Gruijthuijsen.

De nieuwsredactie zal ook meer op freelancers overschakelen, waarbij klanten op verzoek vaker op maat gemaakte reportages kunnen krijgen. Dit onderdeel zal ANP Features gaan heten. Ook zal het ANP meer inzetten op entertainmentnieuws.