Openbaar Ministerie

Negen jaar cel geëist voor doodslag op de Camera Obscuradreef

29 november 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

Een gevangenisstraf van negen jaar. Deze straf eiste de officier van justitie in Utrecht vandaag tegen de 38-jarige man die ervan verdacht wordt een drugsdealer in Overvecht te hebben gedood. Dit vond plaats op 19 maart van dit jaar aan de Camera Obscuradreef.

Die ochtend was de verdachte met twee vrienden op bezoek bij een bevriend stel om drugs te gebruiken. Op enig moment werd de 19-jarige drugsdealer gebeld. Toen hij kwam, herkende de verdachte hem van een eerdere deal waarbij slecht spul zou zijn geleverd. Daarom probeerde hij hem bij deze ontmoeting geld of drugs af te persen. Al snel werd de sfeer agressief. Volgens verklaringen trok de verdachte gelijk een mes; volgens de verdachte kreeg hij bij de schermutseling die volgde een mes in handen gedrukt. Al vechtend bewogen de mannen zich in de richting van het trappenhuis, waar het steken plaats vond. Hierover werden door verschillende flatbewoners verklaringen afgelegd die de verdachte aanwijzen als de agressor. Het slachtoffer wist daarna zwaargewond weg te komen en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen, twee zeer diepe steekwonden.

Behalve aan deze doodslag acht de officier van justitie hem ook schuldig aan drie woninginbraken en had de verdachte nog drie voorwaardelijke straffen openstaan voor eerder gepleegde strafbare feiten. De verdachte heeft niet mee willen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Wel is van hem bekend dat er veel pogingen vanuit de hulpverlening zijn geweest en dat hij een ISD-maatregel heeft gehad. Alles overwegende eiste de officier van justitie daarom een langdurige gevangenisstraf van negen jaar.