Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 29-11-2011 Donners zet 5 procent extra huurverhoging voor hogere inkomen door

Minister Donner van BZK wil de extra huurverhoging van 5% voor inkomens boven EUR 43.000 gewoon op 1 juli 2012 invoeren. Dat blijkt uit de Huurbrief 2012-2013 die hij op 24 november naar de Tweede Kamer stuurde. De `normale' huurverhoging gaat waarschijnlijk rond de 2,25 procent uitkomen, het verwachte inflatiepercentage over 2011.

De invoering op 1 juli 2012 van de extra huurverhoging van 5 procent is nog geen gelopen race, want daar is een wetswijziging voor nodig. Donner zal een wijzigingsvoorstel nog dit jaar bij de Kamer indienen. Zoals bekend is de Woonbond een fel tegenstander van deze maatregel, die de middeninkomens op kosten zal jagen en tot grote uitvoeringsproblemen kan leiden bij de Belastingdienst, die de inkomensgegevens moet gaan leveren en checken. Al eerder bleek een dergelijke operatie tot grote problemen te leiden.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/hurenomhoog.jpg De overige maatregelen in de Huurbrief waren al eerder ingevoerd, waaronder de 15 of 25 extra punten voor woningen in tien schaarstegebieden. Sinds 1 november mogen verhuurders bij huurderswisseling de maximale huren met 73 tot 120 euro verhogen. Hoewel de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam een kort geding verloren om deze maatregel te verhinderen, zetten zij de rechtszaak tegen de staat voort in een zogeheten `bodemprocedure'.

Lokaal handvest

De Huurbrief besteedt ook aandacht aan het Lokaal handvest bij sloop en renovatie. Op basis van dit handvest worden woningcorporaties verplicht om een reglement op te stellen voor het betrekken van huurders bij sloop of herstructurering, inclusief regels over de hoogte van de verhuis- en herinrichtingsvergoeding. Deze verplichting wordt opgenomen in de nieuwe Woningwet (artikel 55).

Huurstijging 2011

De huurverhoging 2011 is uitgekomen op gemiddeld 1,8 procent. Dit is inclusief 0,5 procent huurharmonisatie bij verhuizingen. De gemiddelde huur bedraagt dit jaar EUR 465. Flevoland is voor huurders de duurste provincie met een gemiddelde huur van EUR 534,-. Huurders in Friesland zijn het goedkoopste uit (EUR 414,-). Huurders van commerciële verhuurders zijn aanzienlijk duurder uit (EUR 561) dan huurders van woningcorporaties (EUR 440,-). Institutionele beleggers spannen de kroon. Zij vragen gemiddeld EUR 673,-.