D66

dinsdag 29 november 2011

D66 Europa daagt ondernemers uit te verduurzamen

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy daagt het bedrijfsleven uit morgen in een seminar in het Europees Parlement mee te denken over Resource Efficiency. "Europa is kwetsbaar door de grote afhankelijkheid van grondstoffen uit andere werelddelen en moet daarom hoge prioriteit geven aan efficiënter gebruik." Een aantal bedrijven is zich hiervan bewust en handelt ernaar, maar een groot deel van het bedrijfsleven loopt nog achter. Gerbrandy: "Het is mede de verantwoordelijkheid van de overheid om van die achterblijvers koplopers te maken in Europa."

Wat kan de overheid doen?

Gerbrandy zal de tientallen aanwezige bedrijven vragen om concrete voorstellen wat de overheid kan doen om de Europese economie te verduurzamen. Want juist daar ligt de zwakte van de Roadmap to a Resource Efficient Europe van de Europese Commissie. "Bedrijven overleven alleen als ze zuiniger omspringen met grondstoffen", stelt Gerbrandy. "Concurrenten die het wel doen, hebben immers lagere kosten. Maar de overheid kan een fikse duw in de goede richting geven. Ik wil bedrijven morgen dwingen aan te geven wat voor duw de overheid moet geven."

Gerbrandy is in het Europees Parlement rapporteur Resource Efficiency. Zijn rapport wordt op 10 februari 2012 openbaar. Het werkdocument (pdf) is wel al beschikbaar.