D66

dinsdag 29 november 2011

Kabinet, Eerste Kamer is voor hervormen van economie!

De Eerste Kamer wil de economie structureel hervormen. Een meerderheid van de partijen steunt het voorstel van D66-Senator Joris Backer om het kabinet op te dragen te kiezen voor structurele hervormingen als bij de begroting 2013 extra maatregelen nodig zijn. Onder meer VVD en CDA stemden voor. PVV tegen.

Sterk signaal

Het aangenomen hervormingsvoorstel is een sterk signaal aan het kabinet om niet door te gaan met sprokkelbezuinigingen.`Het draagvlak voor visieloos snijden verdwijnt. VVD en CDA geven in de Eerste Kamer het goede voorbeeld. Voor het kabinet een duidelijk teken dat er geen heilige huisjes zijn om de economie weer gezond te maken. Alles moet bespreekbaar zijn," aldus Backer.

Kwetsbaar

De Nederlandse economie is kwetsbaar en dat heeft direct gevolgen voor de overheidsfinanciën. In de Najaarsnota is te zien dat het begrotingstekort met 0,3% is gegroeid tot 4.5%. Backer:"Een structurele aanpak van de staatsfinanciën is noodzakelijk. Dan kan met het hervormen van de economie. Neem de verhoging van de AOW-leeftijd, dat levert Nederland tot 2020 7,7 miljard euro op. Dan hoeft het kabinet zich ook niet blind te staren op tegenvallers".