D66

dinsdag 29 november 2011

Zet Europese koers van Defensie door

D66-Kamerlid Wassila Hachchi moedigt het kabinet aan om de Europese samenwerking door te zetten met andere grote materieelprojecten. Minister Hillen (CDA, Defensie) zegt vandaag de vervanging van straaljagers in Europees verband "een goede gedachte" te vinden. Hachchi: "Het is mooi dat het kabinet nu de eerste stap richting meer Europese samenwerking neemt. De aanschaf van materieel is voordeliger als meerdere landen de bestelling, opleiding en het onderhoud samen doen. Het kabinet zou in een consortium met bijvoorbeeld Duitsland en Noorwegen ook naar de vervanging van de Walrus onderzeeërs moeten kijken."

Volgende stap

Precies één jaar geleden riep Hachchi minister Hillen op de straaljagers in Europees verband te vervangen. Na de eerste stap met de aanschaf van de opvolger van de F-16 en mogelijk nu de onderzeeboten van de Nederlandse Koninklijke Marine, zou Nederland structureel met andere Europese landen moeten werken. "Europese Defensiesamenwerking moet het devies zijn. Als het gaat om de aanschaf van grote materieelprojecten. En als het gaat om militaire inzet. Gezamenlijke acties, zoals nu voor de kust van Somalië, zijn op middellange termijn voor ons de weg. Wij moeten op den duur naar één Europese Krijgsmacht werken," aldus Hachchi

Mogelijke meerderheid

De D66'er verheugt zich erop dat de VVD-fractie nu een Europese koers kiest. Vorig jaar diende Hachchi een motie in om grote materieelprojecten in samenwerking met meerdere EU-lidstaten te doen. De motie had de steun van GroenLinks en PvdA. De VVD stemde tegen. "Ik ben blij om te zien dat de VVD nu open staat voor Europese samenwerking bij de aanschaf van Defensiematerieel. Dit jaar dien ik nog een motie in. Met de steun van de VVD haalt mijn voorstel een meerderheid," zegt Hachchi.