Gemeente Best

Koninklijke onderscheiding voor Jan Ackermans

29-11-2011

Op maandag 28 november jl. reikte burgemeester Yvo Kortmann een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer J.M. (Jan) Ackermans. De heer Ackermans ontving deze onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als huisarts. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gedurende bijna 32 jaar heeft de heer Ackermans een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg in de gemeente Best en de regio Zuidoost-Brabant. Naast zijn fulltime baan als huisarts is hij zeer actief geweest op maatschappelijk en sociaal-medisch gebied en heeft hij gedurende ruim drie decennia een groot aantal, veelal onbetaalde bestuursfuncties vervuld.

De heer Ackermans is voorzitter van de stichting overEIND, voorzitter van de huisartsenkring Best en voorzitter van het 1e lijnsoverleg Best. In het verleden was hij voorzitter van HaCa (1999-2005), lid van de Raad van Advies van de stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant (1992-2010) en voorzitter van de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (1991-1996).

Elke afzonderlijke bestuursfunctie heeft ten doel om de huisartsenzorg op een hoger plan te brengen. Ook heeft de heer Ackermans daarnaast nog nevenfuncties bekleed waarbij hij zich op een prijzenswaardige wijze belangeloos heeft ingezet voor allerlei individuen en instellingen. Jan Ackermans
Foto: Michiel Wasmus
Deskundigheidsbevordering en zelfhulp
Dankzij zijn inzet voor de deskundigheidsbevordering van huisartsen is de nascholing van huisartsen structureel goed geregeld in Zuidoost-Brabant en van hoge kwaliteit. De format voor deskundigheidsbevordering van huisartsen in Zuidoost-Brabant is thans landelijke standaard voor de nascholing en de deskundigheidsbevordering voor de huisartsgeneeskunde in Nederland.

Ook zijn visie op het gebied van zelfhulp heeft hij weten om te zetten in een succesformule in de gemeente Best en in de regio. Daarbij zijn zijn deskundigheid, leiderschap en ambitie van doorslaggevende betekenis geweest.

---