Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SCHUNCK*

Jan Stuyt in Nederland & Jan Stuyt in Heerlen

Twee lezingen over een van de belangrijkste kerkenbouwers van Nederland

De Witte wijk op de Molenberg, de voormalige Ambachtsschool en Vroedvrouwenschool, het Tempsplein in Heerlen. Zo maar een greep uit de omvangrijke nalatenschap van architect Jan Stuyt die Ton van Mastrigt laat zien en bespreekt in een virtuele wandeling door Heerlen. Architectuurhistoricus Wies van Leeuwen belicht Jan Stuyt in een nationaal kader, als een van de grote architectuurtalenten aan het begin van de vorige eeuw. Beide lezingen worden georganiseerd door de Vrienden van het Vitruvianum, dinsdag 29 november 2011 in de filmzaal van SCHUNCK*, Bongerd 18 te Heerlen. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis. S.v.p. aanmelden via SCHUNCK* 045 - 5772200 of www.schunck.nl

In de lezing Jan Stuyt in Nederland: Katholieke kerkenbouwer en kosmopoliet portretteert architectuurhistoricus Wies van Leeuwen Jan Stuyt als een van de grote architectuurtalenten aan het begin van de vorige eeuw, die werd overschaduwd door de Berlage-mythe. Stuyt wordt meestal als traditionalistisch getypeerd maar is in theoretisch opzicht modern te noemen. Zijn koepelkerken, kloosters, internaten, villa's en woningbouwcomplexen getuigen van groot talent. Wies van Leeuwen heeft onder meer een biografie geschreven over Pierre Cuypers, bij wie Jan Stuyt in de leer is geweest. Van Leeuwen is ook betrokken bij een populair-wetenschappelijke publicatie over Jan Stuyt.

In Jan Stuyt in Heerlen: Bouwer voor de mijnen en de mijnwerkers neemt Ton van Mastrigt u aan de hand van foto's van Aljo Tossaint mee op een fotografische stadswandeling langs het oeuvre van Stuyt in Heerlen. Daarbij valt op dat het oeuvre van Stuyt in de mijnstreek een grote diversiteit in typen gebouwen laat zien, zoals de Vroedvrouwenschool, de voormalige Ambachtschool, de Witte wijk op de Molenberg, een 'lagere' school, een parochiekerk, een villa voor de mijndirecteur, beambtenwoningen en mijnwerkerswoningen. Stuyt ontwierp in het begin van de 20e eeuw het eerste stratenplan voor Heerlen alsmede het Tempsplein en het Burgemeester De Hesselleplein - algemeen beschouwd als de twee mooiste pleinen in Heerlen. Aan de orde komen de stijlkenmerken, hiërarchieke ordening en de tuinstadgedachte. Ton van Mastrigt is stedenbouwkundige en voormalig stadsbouwmeester van Heerlen.

/////
Contact: SCHUNCK* afdeling communicatie: Bernard Brouns / 045-5772228 / bernard.brouns@schunck.nl

Vrienden van het Vitruvianum: Roos Hulscher r.hulscher@heerlen.nl


---- --