Gemeente Hardenberg

Raad neemt op 29 november besluit over samenwerking

15 november 2011

De gemeenteraad van Hardenberg heeft vanavond tijdens de raadsvergadering besloten om de ambtelijke samenwerking met de gemeente Ommen op 29 november 2011 te behandelen. De samenwerking met Ommen stond voor vanavond op de agenda.

Vorige week heeft de gemeenteraad van Ommen besloten om de behandeling van het voorstel over de samenwerking tussen de gemeenten Ommen en Hardenberg te verplaatsen naar donderdag 1 december 2011. De reden hiervoor is dat de gemeenteraad van Ommen nog wacht op informatie van het Ommense college van B&W, naar aanleiding van vragen die de raad gesteld heeft over financiën en kwaliteit van dienstverlening.

De Hardenbergse raad wil deze informatie ook ontvangen, omdat de raad het belangrijk vindt dat beide gemeenteraden over dezelfde informatie beschikken bij het nemen van het besluit. Daarnaast vindt de gemeenteraad in Hardenberg het belangrijk dat de periode tussen de behandeling van het voorstel in Ommen en Hardenberg zo kort mogelijk is, zodat de amendementen (wijzigingen) van beide gemeenteraden bekend zijn voorafgaand aan de besluitvorming.

Twee gemeenten, één organisatie
Als beide gemeenteraden instemmen, worden de ambtelijke organisaties van Ommen en Hardenberg in de eerste helft van 2012 daadwerkelijk samengevoegd. Na de samenvoeging blijven beide gemeenten zelfstandig met een eigen gemeenteraad, een eigen college, een herkenbare eigen dienstverlening en eigen beleid waarvoor beide gemeenten volledig zelf verantwoordelijk zijn.

De samengevoegde ambtelijke organisatie werkt dus voor twee gemeenten en twee gemeentebesturen. De belangrijkste doelstelling van de samenwerking is het verbeteren van de kwaliteit van onder andere dienstverlening en het verhogen van de efficiency van de ambtelijke organisatie.