Ingezonden persbericht


Persbericht

Regionale Bètaconferentie op PCC Het Lyceum

Dinsdag 29 november a.s. zal PCC Het Lyceum het toneel zijn van een regionale conferentie over de vernieuwingen in de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie in het voortgezet onderwijs. Docenten uit de wijde omgeving komen deze dag hun licht opsteken ten aanzien van de op handen zijnde rigoureuze onderwijsvernieuwingen binnen de betreffende vakken.

De conferentie op PCC Het Lyceum heeft als onderwerp de onlangs door de minister van OCW geaccordeerde vernieuwingen binnen het onderwijs- en examenprogramma van de zogeheten bètavakken. Met ingang van schooljaar 2013-2014 zal namelijk in 4havo en 4vwo worden gestart met een compleet nieuw onderwijsprogramma, dat gebaseerd is op de zogeheten concept/context-benadering. Tot nu toe was gebruikelijk dat leerlingen zich allereerst en voornamelijk de theoretische kennis van de bètavakken eigen maakten. Vanaf 2013 zullen leerlingen echter allereerst gaan werken met concepten die passen binnen hun eigen leefwereld (context), waardoor de theoretische kennis van de bijbehorende begrippen die ze vervolgens krijgen aangeboden, makkelijker kan worden ingebed. Op het PCC is vanwege promotieonderzoek uit 2008 door bètadocent René Westra, al veel kennis over en ervaring met deze nieuwe manier van werken opgedaan.

Het congres is een gezamenlijk initiatief van PCC Het Lyceum en Bètapartners, een netwerk in Noord-Holland en Flevoland, waarbinnen 32 scholen voor voortgezet onderwijs samenwerken met hoger en universitair onderwijs en het bedrijfsleven. Het netwerk heeft tot doel kwaliteitsverbetering van het bèta- en techniekonderwijs op school te realiseren, verdere professionalisering van docenten, verbetering van de aansluiting met het hoger onderwijs en het opvangen van toekomstig docententekort. Tijdens het congres, dat wordt bezocht tientallen docenten van de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie uit de hele regio, zijn onder meer inleidingen bij te wonen van een drietal, op het desbetreffende terrein landelijk bekende sprekers.

(einde persbericht)

U bent hartelijk welkom bij de Bètaconferentie op PCC Het Lyceum (Blekerskade 11, 1814 CG Alkmaar) op dinsdag 29 november vanaf 15.00 tot 20.00 uur.

Het PROGRAMMA is als volgt:
14.30 uur: Inloop
15.00-15.30 uur: Opening, daarna eerst korte vergadering Bètapartners 15.30-15.45 uur: Korte pauze
15.45-16.45 uur: Inleidingen door onze sprekers, de heren prof. dr. Gerard van Koten, Frank Seller en dr. Herman Schalk 16.45-17.30 uur: Plenaire discussie
17.30-18.30 uur : Buffet
18.30-19.30 uur : 2e ronde discussie in monovakgroepen

De INLEIDINGEN:

Inleiding door dhr. prof. dr. Gerard van Koten:
De Nederlandse Kenniseconomie begint in Klas 3
De kern van mijn bijdrage is de dringende inhoudelijke vernieuwing van het bèta-onderwijs in vwo/havo, nodig om aan te sluiten bij de ontwikkelingen van de 21ste eeuw, de in toenemende mate multidisciplinaire onderzoeks- en ontwikkelaanpak in researchinstituten, universiteiten en bedrijfsleven, en de absolute noodzaak de bèta-instroom in hbo en wo te verhogen. Om dit te bereiken zijn twee aspecten van belang. In de eerste plaats zal een docent(e) in zijn eigen vak zich meer naar de toekomst moeten kunnen richten en in de tweede plaats zullen beta-vakken zich in onderlinge samenhang moeten kunnen presenteren aan de leerling. Belangrijke instrumenten om dit te bereiken zijn de invoering van de nieuwe examenprogramma's voor de bèta-vakken, de organisatie binnen de school en de relatie/samenwerking van de scholen met het hbo/wo en kenniscentra en bedrijfsleven.

Inleiding door dhr. Frank Seller:
Onderwijs Bètabreed Ontwikkelen
Ik ga in mijn bijdrage in op het rolpatroon van docenten, op kansen in de vakontwikkeling, ruimte voor talentontwikkeling van leerlingen en de belemmeringen van ons schoolsysteem en de financiering daarvan. Ik richt de focus op docenten als eigenaar van schoolcurriculum, eigen bewerkingen van leermateriaal, coaching van docenten in netwerken (HCC-actielijn-2), teamontwikkeling van bètadocenten, en de notitie samenhang van de vernieuwingscommissies.

Inleiding door dhr. dr. Herman Schalk:
Het wie, wat, waarom, wanneer en hoe van de vakvernieuwing biologie Rond de ontwikkeling en invoering van de nieuwe examenprogramma's biologie voor havo en vwo leven veel vragen. Waarom is dit nodig, wat is er nieuw, wanneer wordt dit actueel, hoe moet ik het realiseren en wie kan mij nou eindelijk eens vertellen hoe het zit? Zonder de pretentie te hebben op alles een definitief antwoord te kunnen geven, wil ik in deze presentatie proberen het plaatje duidelijker te maken. En tegelijkertijd laten zien waar er echt nog vragen open liggen en er eigen keuzes mogelijk en nodig zijn.

Over BÈTAPARTNERS:

Betapartners (http://www.betapartners.nl/) is een netwerk waarin scholen, HO-instellingen en het bedrijfsleven samenwerken.

Aangesloten VO-scholen:
A. Roland Holst College (Hilversum)
Alberdingk Thijm College (Hilversum)
Amsterdams Lyceum (Amsterdam)
Baken Park Lyceum (Almere)
Bertrand Russell College (Krommenie)
Bonhoeffer College (Castricum)
Bredero College (Amsterdam)
Cartesius Lyceum (Amsterdam)
Comenius College (Hilversum)
Cygnus Gymnasium (Amsterdam)
Damstede (Amsterdam)
Fons Vitae Lyceum (Amsterdam)
Gemeentelijk Gymnasium Hilversum (Hilversum)
Gymnasium Felisenum (Velsen-Zuid)
Helen Parkhurst Daltonschool (Almere)
Hermann Wesselink College (Amstelveen)
Jac.P.Thijsse College (Castricum)
Jan van Egmond Lyceum (Purmerend)
Kaj Munk College (Hoofddorp)
Laar & Berg (Laren)
Martinus College (Bovenkarspel)
Oscar Romero (Hoorn)
Petrus Canisius College (Alkmaar)
Pieter Nieuwland College (Amsterdam)
Regiuscollege (lokatie Wilhelminalaan) (Schagen)
RSG Broklede (Breukelen)
RSG Wiringherlant (Wieringerwerf)
Spinoza Lyceum (Amsterdam)
St. Ignatius Gymnasium (Amsterdam)
St. Michaël College (Zaandam)
Vechtstede College (Weesp)
Zaanlands Lyceum (Zaandam)

Buitenschoolse partners:
Hogeschool Inholland (Randstad)
Hogeschool van Amsterdam (Amsterdam)
NEMO (Amsterdam)
Regionaal TechnoCentrum Amsterdam (RTCA) (Amsterdam) Shell
Technocentrum Noord-Holland Noord (Zaandam)
Universiteit van Amsterdam (Amsterdam)
VHTO (Amsterdam)
Vrije Universiteit (Amsterdam)




Ingezonden persbericht