Vrije Universiteit Amsterdam

Zenuwblokkade effectief bij heupoperaties


* Startdatum: 29-11-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Psoas compartment - sciatic nerve block for prosthetic hip surgery. Clinical efficacy versus undesirable side effects


* Spreker: M.A. de Leeuw


* Promotor: prof.dr W.W.A. Zuurmond


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het gebruik van een perifere zenuwblokkade (PCNIB), waarbij alleen het geopereerde been voor een langere tijd is verdoofd, levert een adequate pijnstilling bij operaties aan het heupgewricht. Dit concludeert anesthesioloog Marcel de Leeuw. Hij promoveert 29 november op zijn bevindingen bij VU medisch centrum.

Het vervangen van het heupgewricht door een totale heupprothese is een aanzienlijke operatie bij meestal oudere patiënten. Vaak heeft deze patiëntengroep bijkomende gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, diabetes en longlijden. De keuze van de anesthesietechniek en pijnbestrijding na de operatie speelt een belangrijke rol bij het goed doorstaan van de operatie en de revalidatieperiode. Traditioneel worden deze operaties uitgevoerd onder narcose of door middel van een ruggenprik. Na de operatie krijgt de patiënt sterke pijnstillers (opiaten). Marcel de Leeuw deed onderzoek naar een alternatieve techniek: psoas compartiment - nervus ischiadicus blokkade (PCNIB). Hierbij zorgt een zenuwblokkade ervoor dat alleen het geopereerde been voor een langere tijd wordt verdoofd.

De Leeuw keek naar zowel de klinische effectiviteit als de ongewenste bijwerkingen van een PCNIB bij deze heupoperaties. Hij vond dat zowel een eenmalige, als een continue PCNIB (waarbij een katheter werd achtergelaten), een adequate pijnstilling gaf. PCNIB lijkt minder geschikt als volwaardig alternatief voor narcose of ruggenprik tijdens de operatie omdat er geen verdoving optreedt van het bovenste gedeelte van de incisie. De Leeuw concludeert mede op basis van het geringe aantal bijwerkingen dat PCNIB bij deze operaties als aanvullende techniek kan worden aanbevolen.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam