Dienstenbond CNV

Nieuws

28 november 2011

ICK cao - Voorstellen CNV

De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) onderhandelingen gaan weer van start voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologie (ICK) branche. In de bijlage vindt u een concept voorstellenbrief van CNV Dienstenbond namens u. Heeft u nog additionele voorstellen dan kunt u reageren. U heeft tot en met maandag 5 december de tijd om te reageren.

De nadruk zal dit jaar liggen op loonontwikkeling en koopkrachtbehoud. De afspraken op de loonparagraaf zijn de afgelopen jaren mager geweest. De branche had, zoals de rest van de wereld, last van de crisis en de scherpe concurrentie op de markt. Ook nu is de markt nog onzeker, echter kan het niet zo zijn dat de werknemers altijd de prijs van de onzekerheid betalen.

Belangrijkste punten voorstellenbrief
Voor een looptijd van 1 jaar stellen wij een loonruimte voor van 3%.

De beperkende werking van de grensbedragen is onwenselijk. Velen van u vallen buiten de grensbedragen en hebben hierdoor geringe loonontwikkeling gehad de afgelopen jaren. Wij stellen voor om de grensbedragen te verruimen.

Ruim 12% van de werknemers in Nederland heeft te maken met mantelzorg. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Om de arbeidssatisfactie te vergroten en mantelzorgers meer gereedschap te geven om werk- en privé-leven te combineren willen wij afspraken maken voor mantelzorgers. Specifieke voorstellen kunt u vinden in de voorstellenbrief in de bijlage.

Verder willen wij aandacht voor het nieuwe werken (HNW). HNW is als fenomeen niet meer te stoppen in Nederland. Toch merken we dat er per bedrijf anders over gedacht wordt. Graag zouden wij van gedachten wisselen met de werkgever-vertegenwoordigers omtrent HNW. Onder HNW verstaan wij niet alleen strikt thuiswerken maar in algemene zin het tijds- en plaats onafhankelijk werken.

Ten slotte zullen wij pleiten voor een persoonlijk opleidingsbudget (pob). Hiermee willen wij de employabiliteit van werknemers op langere termijn vergroten. Door een POB kunt u zelf makkelijker richting geven aan uw carrière en wordt u wendbaarder en weerbaarder op de arbeidsmarkt.

In de bijlage vindt u de volledige voorstellenbrief.

Deadline reactie
Wij zouden u graag willen vragen vóór dinsdag 6 december te reageren met additionele voorstellen. U kunt uw reactie mailen naar het onderstaande emailadres of door het bijgevoegde reactieformulier te verzenden, uiteraard kosteloos.

Reacties/Vragen?
Uiteraard kunt u ook met uw reacties en vragen bij ons terecht via de mail op het adres a.towhidi@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch via 035-6460580.