Ingezonden persbericht


Persbericht

Culemborg, 29 november 2011

Gemeente Loon op Zand: Overstap naar chemievrij onkruidbeheer gaat praktisch vanzelf!

"In 2010 zijn we overgestapt naar chemievrij onkruidbeheer. Vooraf dacht ik dat de overstap ingewikkeld ging worden. Achteraf, bleek dit niet zo te zijn." Aldus Rudy Pekelaer Beleidsmedewerker bij de gemeente Loon op Zand. De meerprijs voor chemievrij onkruidbeheer t.o.v. chemisch onkruidbeheer valt ook mee. Loon op Zand is een van de zestien gemeenten die deelnemen aan het project 'Schoon Water voor Brabant'.

Verbod op herbicide aanleiding overstap

Toen de herbicide Casoron eind 2008 plotseling niet meer gebruikt mocht worden was er voor veel gemeenten geen ander goed werkend middel voor handen dat gebruikt kon worden in plantsoenen. Daarnaast had de gemeente Loon op Zand vanuit de Kaderrichtlijn Water geld bestemd om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Toen is de overstap gemaakt om plantsoenen zesmaal per jaar te schoffelen. Vervolgens vroeg de gemeente zich af of verhardingen ook zonder chemische bestrijdingsmiddelen onkruidvrij te houden zijn. Beleidsmedewerker Pekelaer: "Eerlijk gezegd had ik zelf mijn twijfels. Hoe voer je dit praktisch uit? Het straatbeeld was goed en kon alleen maar slechter worden, burgers leken zich niet druk te maken over het bestrijdingsmiddelengebruik. Toch hebben we besloten om drie verschillende aannemers, drie verschillende niet-chemische methoden toe te laten passen. We leerden zo de voor- en nadelen kennen en verdiepten ons in chemievrij beheer."

Klaar voor een groene toekomst

"In plaats van een frequentiebestek zijn we overgegaan naar beeldbestek. Uiteindelijk bleek het voor de gemeente niet effectief om met zoveel partijen afspraken te maken en te controleren. Sinds 2011 hebben we in een woonwijk integraal beheer. Dit werkt prettig en effectief. De werkzaamheden worden op elkaar afgestemd. Er wordt bijvoorbeeld eerst geschoffeld en/of gevolgd door heet water, vervolgens wordt geborsteld. Vroeger ging dit nog weleens omgekeerd, wat tot frustraties leidde. Het beeldbestek werkt ook verder door. Sommige plantsoenen en verhardingen worden niet aangepakt omdat het (onkruid)beeld voldoet. Mijn vrees voor chemievrij beheer bleek achteraf volledig onterecht!"

Meerkosten beperkt

Chemisch onkruidbeheer voor verhardingen en groenonderhoud kostte de gemeente ongeveer 60.000 euro en chemievrij kost nu 80.000 euro. Chemievrij is ongeveer 30% duurder. Uiteraard wordt voorkomen dat chemische middelen in het grond- en oppervlaktewater komen. Dit is beter voor mens, dier en plant. Het bespaart geld; het drinkwaterbedrijf hoeft het grondwater niet met moderne filtertechnieken te zuiveren en de kosten door te rekenen aan haar klanten.

Schoon Water voor Brabant

'Schoon Water voor Brabant' is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland. Inmiddels zijn 14 van de 16 gemeenten chemievrij in de grondwaterbeschermingsgebieden. 8 van de 16 zijn in de gehele gemeente chemievrij.

Voor meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Peter Leendertse (CLM): T 0345 - 470751 of 06 - 22229255.

Actuele informatie en tips vindt u op de website www.schoon-water.nl