Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
132 Vragen van de heer M.E. van Stuijvenberg MA, mevrouw A.H. de Boer,
mevrouw B. Dibi, mevrouw mr. A.P. Vink en mevrouw drs. N.M. van Gemert
(ingekomen 25 oktober 2011
en antwoorden door het college verzonden op 28 november 2011)


Schriftelijke vragen inzake verschil kwijtschelding gemeentebelastingen bijstands- en Wajonguitkering


De ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben de volgende vragen aan het College,
Onlangs ontving de gemeenteraad een mail van een mevrouw die vanuit de bijstand de Wajong in is gegaan. Als ontvanger van bijstand kreeg deze mevrouw automatisch kwijtschelding van gemeentebelastingen en waterschapsbelasting. Daarbij maakte het niet uit of betreffende persoon geld op de giro heeft staan. Nu de betreffende mevrouw aanspraak maakt op een Wajong- uitkering, is er geen sprake meer van automatische kwijtschelding, maar moet deze kwijtschelding aangevraagd worden.
In dit concrete geval werd het verzoek om kwijtschelding afgewezen. Bij navraag bleek dat dit kwam omdat betreffende mevrouw voldoende middelen op haar giro had staan. Bij de bijstandsregeling was dit geen reden voor afwijzing, maar nu dus wel. Daardoor is mevrouw er netto op achteruitgegaan doordat zij van de bijstand naar de Wajong is overgeheveld. Het betreft een bedrag van 321,84 euro aan gemeentebelasting en 120,42 aan waterschapsbelasting. Samen 442,26 euro, ongeveer de helft van een maandinkomen.


Dit roept bij ons de volgende vragen op:


1. Klopt bovenstaande casusbeschrijving met de Utrechtse praktijk?


Ja

2. Vindt het College dit een rechtvaardige gang van zaken?


Neen, op zich niet.


3. Hoe is dit te verklaren?


In Utrecht is er afgesproken dat alle bijstandsgerechtigden automatisch kwijtschelding krijgen van de gemeentebelastingen. In alle andere gevallen moeten burgers individueel kwijtschelding aanvragen. Aan deze klantvriendelijke methode kleeft een kleine "maar", die af en toe aan de oppervlakte komt. Het saldo dat een cliënt van Werk en Inkomen op bank of giro mag hebben (vermogen, de norm voor de Wwb) is hoger dan de norm die is toegestaan voor de kwijtschelding van gemeentebelastingen. Wettelijk is het volgende vastgelegd:

Bij de WWB is de vermogensvrijlating:

E 5.555,- voor een alleenstaande

E 11.110,- voor alleenstaande ouder en gezin


Bij de gemeentebelastingen is de vermogenvrijlating E 2.269,- per huishouden. Dit is vastgelegd in art. 12 van de landelijke Uitvoeringsregeling Invorderingswet.


Personen die van een bijstandsuitkering naar een andere uitkering gaan moeten individueel kwijtschelding aanvragen. In een enkel geval komt het voor dat zij op het moment van aanvragen een te hoog saldo op bank of girorekening hebben.

4. Hoeveel gevallen per jaar hebben met hetzelfde 'probleem' te maken?


Bezien over de jaren 2010 en 2011 is dit de enige melding van een dergelijke situatie.

5. Bent u bereid om betreffende situatie op een fatsoenlijke manier op te lossen?


Ja. Wij willen de huidige gedragslijn continueren In voorkomende gevallen gaan wij coulant om met aanvragers in de door u geschetste situatie. Wij hebben de directeur van de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen daartoe opdracht gegeven.

6. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de regels bekend zijn bij mensen die te maken krijgen met deze situatie?


Wij gaan bijstandsgerechtigden die naar een andere uitkering overgaan (zoals Wajong) wijzen op deze situatie.


---- --