Provincie Noord-Brabant


---
File: 412399.JPG



|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 29 november  |
|2011                                              |


1. Provincie handelt getrouw en rechtmatig
Bij controle door de accountant zijn geen wezenlijke tekortkomingen geconstateerd. De controle richtte zich op getrouwheid en rechtmatig handelen. De accountant heeft vastgesteld dat er veel veranderingen in gang zijn gezet om in te kunnen spelen op de toekomst. De bevindingen en aanbevelingen staan in de management- en boardletter. Gedeputeerde Staten nemen alle aanbevelingen over en sturen de boardletter naar de commissie van Mobiliteit en Financiën ter bespreking.

2. Begroting nazorgfonds voor stortplaatsen
De provincie is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van negen stortplaatsen in Brabant, als deze gesloten worden. De nazorg wordt gefinancierd via een nazorgheffing van de provincie aan de exploitant van de stortplaats. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de commissies voor Mobiliteit & Financiën en Ecologie & Handhaving geïnformeerd over de Begroting 2012 van dit Nazorgfonds.

3. Luchthavens Budel en Seppe
De heer J.P.M. Maas en de heer J.H.M. Wassenberg zijn benoemd als secretarissen voor de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Seppe en Budel. Dit vloeit voort uit de Verordening Commissie Regionaal Overleg, die Provinciale Staten voor de luchthavens Seppe en Budel hebben vastgesteld. Gedeputeerde Staten zijn verantwoordelijk voor de benoeming van de secretarissen.

4. Nieuwe overeenkomsten milieudiensten
De provincie heeft de overeenkomsten met de regionale milieudiensten SRE in Eindhoven, RMB in Cuijk en RMD in Roosendaal vernieuwd. Aan hen heeft de provincie taken op het gebied van toezicht en klachtenafhandeling uitbesteed. De huidige overeenkomsten dateren van 2008 en lopen 31 december 2011 af.

5. Natuurbeschermingswet
Met een commissienotitie informeren GS de Statencommissie Ecologie en Handhaving over de stand van zaken rond de uitvoering van de Natuurbeschermingswet. Aanleiding is een recente uitspraak van de Raad van State op 7 september 2011. Het informeren van de Statencommissie is van belang, omdat die op 16 december het Provinciaal Milieuplan (PMP) behandelt. Een week eerder spreken de Staten bovendien over de 'Transitie van het Stadteland'.

6. Brief aan gemeenten over RUD's
In een brief heeft GS alle Brabantse gemeenten geïnformeerd over de vorming van regionale uitvoeringsdiensten (RUD's). Mogelijk wil staatssecretaris Atsma ingrijpen, omdat hij een andere opzet wil dan Brabant voor ogen heeft. GS geven de gemeenten in overweging om meer taken in de RUD onder te brengen. Dat zou voordelen opleveren op het gebied van kwaliteitsborging, continuïteit en kosten. Ook geldt voor sommige gemeenten die niet deelnemen aan een Gemeenschappelijke Regeling dat zij kans lopen op een interventie.

7. 1% regeling beeldende kunst bij wegenbouwprojecten
De provincie kijkt in het kader van de bezuinigingen naar hoe infrastructurele projecten versoberd zouden kunnen worden. Tegelijkertijd moet er bij de realisatie van met name grotere infrastructurele projecten voldoende aandacht zijn en blijven voor de beeldkwaliteit. De "Toepassing 1%-regeling beeldende kunst bij wegenbouwprojecten" voorziet daarin niet. Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten die regeling in te trekken.

8. Vragen van de Statenfractie 50PLUS over late treinen
Gedeputeerde Staten zullen de laatste trein van de Randstad naar Brabant nogmaals aan de orde stellen bij het Rijk. De dienstregeling van de NS wordt namelijk aangestuurd door de minister van Infrastructuur en Milieu en niet door de provincies. Daarnaast heeft de provincie de proef met het 'Brabants Nachtnet' geïnitieerd, waarmee zij extra diensten heeft ingehuurd bij de NS om het nachtelijk treinvervoer te verbeteren. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenfractie 50PLUS

9. Vragen van PvdD over EHS, ecologische investeringen en grondbank
De technische vragen van de Partij voor de Dieren, die te laat waren aangeleverd voor de begroting 2012 en najaarsbrief, zijn alsnog door Gedeputeerde Staten beantwoord als Statenvragen. Het ging om vragen over de realisatie van de EHS, het spaar- en financieringsfonds ecologische investeringen en de grondbankreserve.

10. Vragen van de Onafhankelijke Statenfractie over de Verordening Stikstof en
Natura 2000
De monitoringsrapportage Verordening Stikstof en Natura 2000 heeft alleen betrekking op de veehouderij. De rapportage is bedoeld om vast te stellen of het doel wordt gerealiseerd: het terugdringen van de ammoniakemissie uit stallen van veehouderijbedrijven. De Verordening is niet van toepassing op andere bronnen van emissie zoals verkeer en industrie. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant.

11. Vragen van de Onafhankelijke Statenfractie over de Natuurbeschermingswet
Gedeputeerde Staten hebben staatssecretaris Bleker dringend verzocht om de wet tot het permanent maken van de tijdelijke onderdelen van de Crisis- en herstelwet, aan te wenden voor de noodzakelijke aanpassingen en niet te wachten op de nieuwe Wet Natuur. Dit deden zij naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State inzake de natuurbeschermingswet. Dit schrijven Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant.

12. Vragen van de Onafhankelijke Statenfractie over de WABO
De dienstverleningovereenkomst die de provincie had gesloten met de Brabantse gemeenten voor de uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) is geëvalueerd. De evaluatie is overwegend positief. Enkele aandachtspunten worden gezamenlijk opgepakt. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant.

13. Provinciaal Milieuplan 2012 - 2015
GS bieden het Provinciaal Milieuplan 2012 - 2015 (PMP) ter vaststelling aan aan de Brabantse Staten. Het PMP biedt een samenhangend overzicht van alle milieuthema's en is de opvolger van de Integrale Strategie Milieu 2006-2010. De milieuthema's van de Agenda van Brabant zijn erin doorvertaald en geoperationaliseerd. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan gezondheid, emissiereductie bij veehouderij, vermindering fosfaatdruk en monitoring ('De Toestand van het Milieu').


14. Visie iBrabant
Net als de maatschappij ontwikkelt ook de provincie zich. In de ' iBrabant' geeft de provincie haar visie op de gewenste toepassing van informatie- en ICT-beleid, nu en in de toekomst. Bovendien bevat de visie actielijnen die leiden tot een praktische uitwerking van deze gedachten.

15. Duurzame energietransitie
Door Provinciale Staten zijn diverse vragen gesteld over de verdere uitwerking van duurzame energie in relatie tot de Agenda van Brabant. Bovendien is ook een (aangehouden) motie ingediend over het stimuleren van kleinschalige energieopwekking door zonne-energie en de mogelijkheden van teruglevering aan het net. GS geven in een notitie een toelichting op deze onderwerpen en vragen aan de commissie EZB en EH.

16. Aansluiting bij nationaal Valorisatieprogramma
De doelstellingen van het Valorisatieprogramma van de rijksoverheid komen voor een belangrijk deel overeen met de te bereiken resultaten van het Bestuursakkoord waar het gaat om 'MKB en Ondernemerschap. Daarom stellen GS voor om voor regionale voorstellen aan te sluiten bij dit programma, zodat ook gebruik gemaakt kan worden van de middelen van de rijksoverheid voor het bereiken van provinciale doelstellingen. GS hebben randvoorwaarden opgesteld waaraan de regionale voorstellen moeten voldoen.

17. Vragen van PvdD over begroting land-, tuinbouw en natuur
Gedeputeerde Staten antwoorden op vragen rond de begroting met betrekking tot land- en tuinbouw en natuur. De vragen zijn gesteld over onder andere stimulering biologische landbouw, de financiële risico's ten aanzien van de TOM en landbouwontwikkelingsgebieden, de instelling van de regiegroep transitie duurzame veehouderij, de beëindiging van veehouderijen, meldingen voor de depositiebank, biodiversiteit en het Groenfonds.

correctie OBL 22 november 2011
Abusievelijk zijn op de openbare besluitenlijst van 22 november 2011 de Statenvragen over Ecologische Verbindingszone Helmond (genummerd 14) toegeschreven aan de PVV. Deze vragen waren echter gesteld door de Onafhankelijke Statenfractie. Voor de volledigheid hier de juiste tekst:
Statenvragen Onafhankelijke Statenfractie over Ecologische Verbindingszone Helmond
Omdat de Brabantse ecologie daar wel bij vaart, stemmen GS in met subsidiering van de Goorloop Zuid in plaats van de Ecologische verbindingszone Nieuwe Aa. Precedentwerking is niet te verwachten. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de Onafhankelijke Statenfractie.


---- --