Economen van Citi voorzien recessie én expansie in een turbulente wereld

LONDEN--(BUSINESS WIRE)-- 20111129 --

De economen van Citi voorzien een vertraging van de wereldwijde groei, een recessie In de eurozone en meer verlagingen van kredietbeoordelingen over de komende twee tot drie kwartalen.

In een vandaag gepubliceerd rapport – “Prospects for Economies and Financial Markets in 2012 and Beyond” – voorzien de economen van Citi tevens een toename van politieke risico's wereldwijd, en een lange periode van uiterst lage nominale en negatieve reële rentetarieven binnen grote industriële economieën.

Ze verwachten dat de Euro zal overleven. We voorzien dag de eurocrisis zal escaleren en vervolgens zal worden beheerst en enigszins verzacht door beleidsreacties,” aldus Willem Buiter, hoofdeconoom van Citi. “Aan deze vooruitzichten zijn echter aanzienlijke risico's verbonden, voornamelijk aan de negatieve zijde. Aan de positieve zijde zou het echter zomaar kunnen dat de ECB en kredietverlenende naties bereid zijn publiekelijk toe te zeggen buitengewoon hoge assistentie te bieden, vroeg genoeg om te voorkomen dat de crisis zich over meer landen verspreid, maar dat achten we tamelijk onwaarschijnlijk.”

Citi verwacht nog wel een positieve mondiale groei, waarbij economieën in opkomst als motor zullen fungeren. De verwachting werd echter opnieuw omlaag bijgesteld naar een groei van 2,5% in 2012. Eerder werd een groei van 3% verwacht.

Enkele hoofdpunten uit de verwachtingen van Citi:

  • Lot van de euro: De bank- en schuldencrisis zal in 2012 nog verder doorzetten. Er zullen meer landen bij betrokken raken, de banken zullen onder grote druk blijven en de eurozone zal in een recessie terechtkomen. Uiteenvallen is niet waarschijnlijk, maar verdere steun van de ECB zal noodzakelijk zijn om ongecontroleerd faillissement van voor het systeem significante eurolanden als Italië en Spanje te vermijden. In het rapport worden financieringsvereisten en haalbare oplossingen besproken.
  • Verdere verlaging van kredietbeoordelingen:Een reeks van verdere verlagingen van kredietbeoordelingen binnen de eurozone over de komende twee tot drie kwartalen voor landen als België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Buiten de eurozone zullen over de komende twee tot drie jaar waarschijnlijk verlagingen van de kredietbeoordelingen plaatsvinden voor de VS en Japan.
  • Internationale rentetarieven: De ECB zal de rente in 2012 verlagen tot 0,5%, waardoor de eendaagse rente dicht bij nul komt te liggen. Het Verenigd Koninkrijk zal de QE waarschijnlijk sterk uitbreiden. Beleidstarieven blijven in de VS nog tot 2014 op bodemniveau. In het Verenigd Koninkrijk zal dit tot 2015 en in de eurozone tot 2016 het geval zijn. In China zal waarschijnlijk nog voor Chinees Nieuwjaar een bijstelling van het monetaire beleid plaatsvinden, inclusief een RRR-verlaging.
  • Markten in opkomst: Citi heeft een indicator ontwikkeld om de impact van externe gebeurtenissen op markten in opkomst te evalueren. Deze indicator geeft aan dat bepaalde markten in opkomst, met name in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEEMEA), kwetsbaar blijven voor de afname van de bereidwilligheid om risico’s te nemen.
  • Schuld en toenemende afbouw van de schuldenlast: De kater van de kredietexplosie zal voortduren, met nadruk op besparingen in de particuliere sector. De afbouw van de schuldenlast in de particuliere sector zal de groei in de VS, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone beperken. Citi vergelijkt de vorige grote boom/bust kredietcycli met recente trends. .
  • Politieke wil of onvermogen? Het jaar 2011 was, politiek gezien, een jaar vol risico’s, met een botsing tussen nationale schuldencrises en zwak politiek optreden in de ontwikkelde wereld, politieke veranderingen en conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), en toenemende sociale onrust. Deze thema’s zullen ongetwijfeld ook in 2012 een rol blijven spelen, plus nog twee andere: verkiezingskoorts en geopolitieke risico’s.

U kunt een exemplaar van het rapport, geproduceerd door de groep Investment Research and Analysis van Citi, aanvragen bij het perskantoor van Citi.

Over Citi

Citi is een toonaangevend internationaal bedrijf voor financiële dienstverlening met circa 200 miljoen rekeninghouders dat zaken doet in meer dan 160 landen en rechtsgebieden. Door middel van Citicorp en Citi Holdings biedt Citi consumenten, ondernemingen, overheidsinstellingen en instituten een breed scala aan financiële producten en diensten, waaronder bankiersdiensten en kredietverlening aan consumenten, bankiersdiensten voor ondernemingen en beleggers, transactiediensten en vermogensbeheer. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.citigroup.com of www.citi.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Citi
Australië:
Judy Hitchen
+61 2 8225-1643
Judy.hitchen@citi.com
of
Europa:
Devonne Spence
Devonne.spence@citi.com
+44 207 986 5283
of
Hong Kong:
Yvonne Chan
Yvonne.Chan@citi.com
+852 2868-7682
of
Latijns-Amerika:
Anthony Ingham
+1 305 347-1400
anthony.ingham@citi.com
of
Tokio:
Yumiko Iuchi
Yumiko.iuchi@citi.com
+81 3 6270-5133
of
V.S.:
Sophia Stewart
Sophia1.Stewart@citi.com

+1 212 816-7140

Ticker_symbol NYSE:C