Gilead krijgt Europese vergunning voor het in de handel brengen voor Eviplera®, een nieuw, compleet eenmaal daags enkel-tablet regime voor hiv-1-infectie bij behandelingsnaïeve volwassenen

FOSTER CITY, Californië (VS)--(BUSINESS WIRE)-- 20111129 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq: GILD) heeft vandaag aangekondigd dat de Europese Commissie een vergunning voor het in de handel brengen heeft verleend voor Eviplera® (emtricitabine/rilpivirine/tenofovirdisoproxil), een compleet eenmaal daags enkel-tablet regime voor de behandeling van hiv-1-infectie bij antiretrovirale behandelingsnaïeve volwassenen met een viral load lager dan of gelijk aan 100.000 hiv-1 RNA kopieën/ml. De vergunning van vandaag maakt het in de handel brengen van Eviplera mogelijk in alle 27 landen van de Europese Unie (EU).

“Omdat mensen met hiv langer leven en langer worden behandeld, is de beschikbaarheid van nieuwe, vereenvoudigde therapeutische mogelijkheden nog crucialer geworden,” aldus Dr. Mark Nelson, Service Director for the HIV Directorate, Chelsea and Westminster Hospital, Londen, Verenigd Koninkrijk. “Eviplera heeft het potentieel om uit te groeien tot een belangrijke nieuwe behandelingsmogelijkheid voor patiënten die met hiv-therapie beginnen, omdat het een effectief hiv-behandelingsregime stroomlijnt tot één enkele dagelijkse tablet.”

Eviplera combineert Gileads Truvada®, een vaste dosiscombinatie van de twee nucleoside reversetranscriptaseremmers emtricitabine 200 mg en tenofovirdisoproxil 245 mg, en Tibotec Pharmaceuticals’ rilpivirine 25 mg, op de markt gebracht door Janssen-Cilag International N.V. als Edurant®.

“Gilead blijft de ontwikkeling van enkel-tablet regimes leiden, omdat wij en onze partners de continue behoefte erkennen om hiv-therapie te vereenvoudigen,” aldus John C. Martin, PhD, Chairman and Chief Executive Officer, Gilead Sciences. “Het doet ons plezier dat wij met Eviplera de therapeutische mogelijkheden voor Europese patiënten kunnen uitbreiden en wij werken nu samen met nationale instanties om te verzekeren dat het regime overal in de EU zo snel mogelijk beschikbaar wordt gemaakt.”

Eviplera is het tweede enkel-tablet hiv-regime waarvoor in de EU een vergunning is verkregen. De eerste, Atripla® (efavirenz 600 mg/emtricitabine 200 mg/tenofovirdisoproxil 245 mg), is op de markt gebracht door Gilead, in samenwerking met Bristol-Myers Squibb en Merck & Co.

De goedkeuring van Eviplera wordt ondersteund door week 48 gegevens van twee Fase 3 dubbelblinde, actief gecontroleerde, gerandomiseerde studies (ECHO en THRIVE) uitgevoerd door Tibotec die de veiligheid en werkzaamheid van rilpivirine vergeleken met efavirenz onder behandelingsnaïeve hiv-geïnfecteerde volwassenen. Beide studies omvatten een achtergrondregime van twee nucleosiden/nucleotiden; voor de meeste patiënten was dat Truvada. Een bio-equivalentiestudie, uitgevoerd door Gilead, toonde aan dat het samengestelde enkel-tablet regime dezelfde medicatiespiegels in het bloed bereikte als emtricitabine plus rilpivirine plus tenofovirdisoproxilfumaraat, afzonderlijk van elkaar toegediend. Het enkel-tablet regime werd in augustus 2011 goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration onder de handelsnaam Complera® (emtricitabine/rilpivirine/tenofovirdisoproxilfumaraat).

Gilead sloot in juli 2009 voor het eerst een licentie- en samenwerkingsovereenkomst met Tibotec voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van dit enkel-tablet regime. Onder de voorwaarden van de overeenkomst zal Gilead de leidende rol aannemen voor de fabricage, registratie, distributie en het commercialiseren van het product in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, de Europese Unie, Australië en Nieuw-Zeeland. Tibotec zal verantwoordelijk zijn voor de commercialisering van rilpivirine als een enkelvoudig agens en zal rechten houden voor medevertegenwoordiging van het enkel-tablet regime in deze handelsgebieden.

De bedrijven hebben ook de laatste hand gelegd aan een overeenkomst voor de ontwikkeling en commercialisering van het enkel-tablet regime voor de rest van de wereld, waaronder de ontwikkelingslanden. Gilead zal verantwoordelijk zijn voor de registratie, distributie en commercialisering van het enkel-tablet regime in bepaalde Europese landen, Latijns-Amerika en de Cariben. Tibotec zal verantwoordelijk zijn voor alle landen buiten de handelsgebieden van Gilead, waarvan de meest belangrijke zijn: Azië-Pacific, waaronder Japan, het Midden-Oosten, Oost-Europa en geheel Afrika.

BELANGRIJKE EU PRODUCTINFORMATIE OVER EVIPLERA

  • Melkzuuracidose, meestal in verband gebracht met leversteatose, is gemeld bij het gebruik van nucleosideanalogen, waaronder emtricitabine en tenofovirdisoproxilfumaraat. Melkzuuracidose heeft een hoge mortaliteit en patiënten met een verhoogd risico moeten nauwgezet worden gevolgd.
  • Eviplera mag niet worden gebruikt met de volgende geneesmiddelen, omdat aanzienlijke dalingen van de plasmaconcentraties van rilpivirine kunnen optreden die kunnen leiden tot verlies van het therapeutisch effect van Eviplera:
    - de anticonvulsiva carbamazepine, oxcarbazepine, fenobarbital, fenytoïne
    - de antimycobacteriële middelen rifabutine, rifampicine, rifapentine
    - protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol
    - het systemische glucocorticoïd dexamethason, behalve als enkele-dosis behandeling
    - St Janskruid (Hypericum perforatum).
  • In de gepoolde analyse van de twee Fase 3 klinische studies (ECHO en THRIVE), hadden patiënten behandeld met de Eviplera-combinatie met een baseline viral load > 100.000 hiv-1 RNA kopieën/ml een hoger risico op virologisch falen dan patiënten met een baseline viral load ≤ 100.000 hiv-1 RNA kopieën/ml. Patiënten met een baseline viral load > 100.000 hiv-1 RNA kopieën/ml die virologisch falen hebben ervaren, vertoonden een hoger percentage door de behandeling veroorzaakte resistentie tegen de geneesmiddelen in de klasse van de niet-nucleoside reverse transcriptaseremmers (NNRTI). Meer patiënten met virologisch falen op rilpivirine ontwikkelden lamivudine/emtricitabine-geassocieerde resistentie vergeleken met patiënten met virologisch falen op efavirenz. Eviplera is niet beoordeeld bij patiënten met eerder virologisch falen op een andere antiretrovirale therapie. Net als bij andere antiretrovirale geneesmiddelen geldt dat de resistentie het gebruik van Eviplera moet bepalen.
  • Als vaste combinatie moet Eviplera niet gelijktijdig worden toegediend met andere geneesmiddelen die emtricitabine, rilpivirinehydrochloride of tenofovirdisoproxilfumaraat bevatten. Als gevolg van de overeenkomsten tussen emtricitabine en lamivudine, mag Eviplera niet worden toegediend met geneesmiddelen die lamivudine bevatten. Eviplera mag niet gelijktijdig worden toegediend met adefovirdipivoxil.
  • Rilpivirine in supratherapeutische doses (75 mg en 300 mg eenmaal daags) is geassocieerd met verlenging van het QTc-interval van het elektrocardiogram (ECG). Eviplera moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij gelijktijdige toediening met geneesmiddelen met een bekend risico op Torsade de Pointes.
  • Zeldzame voorvallen van nierfalen, verhoogd creatinine, hypofosfatemie en proximale tubulopathie (waaronder Fanconisyndroom) zijn gemeld met het gebruik van tenofovirdisoproxilfumaraat.
  • Aanbevolen wordt om de creatinineklaring te berekenen bij alle patiënten voorafgaand aan de start van de therapie met Eviplera en de nierfunctie (creatinineklaring en serumfosfaat) wordt ook gemonitord, om de vier weken tijdens het eerste jaar en daarna om de drie maanden. Bij patiënten met risico op nierfunctiestoornissen moet frequentere monitoring worden overwogen.
  • Gebruik van Eviplera moet worden vermeden bij gelijktijdig of recent gebruik van nefrotoxische medicaties. Indien gelijktijdig gebruik van Eviplera en nefrotoxica onvermijdbaar is, moet de nierfunctie wekelijks worden gemonitord.
  • Eviplera wordt niet aanbevolen voor patiënten met matige of ernstige nierfunctiestoornissen (creatinineklaring < 50 ml/min) omdat de juiste dosisintervalaanpassingen van emtricitabine en tenofovirdisoproxilfumaraat niet kunnen worden bereikt met het combinatietablet.
  • Botafwijkingen (die soms leiden tot fracturen) kunnen zijn geassocieerd met proximale niertubulopathie en als dit wordt vermoed moet een arts worden geraadpleegd.
  • Eviplera is niet bestudeerd bij patiënten met ernstige nierfunctiestoornis (CPT Score C) en wordt daarom bij deze patiënten niet aanbevolen. Indien Eviplera wordt gestaakt bij patiënten met een co-infectie met hiv- en hepatitis B-virus (HBV), moeten die patiënten nauwgezet worden gemonitord op bewijs van exacerbatie van hepatitis. Bij patiënten met leverziekte in een voortgezet stadium of cirrose wordt staken van de behandeling niet aanbevolen, omdat exacerbatie van hepatitis na de behandeling kan leiden tot leverdecompensatie.
  • Immuunreconstitutiesyndroom is gemeld bij patiënten behandeld met combinatie-antiretrovirale therapie, met de bestanddelen van Eviplera.
  • Herverdeling en/of accumulatie van lichaamsvet is waargenomen bij patiënten die anti-hiv-geneesmiddelen gebruiken. De oorzaak en het effect op de gezondheid op de lange termijn van deze aandoeningen is onbekend.

Dit omvat niet alle gegevens die worden genoemd in de Samenvatting van de Productkenmerken (SPC) van Eviplera. Zie voor meer informatie de volledige SPC.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor nog onvervulde medische behoeften. De missie van het bedrijf is de zorg voor patiënten die aan levensbedreigende ziekten lijden wereldwijd te verbeteren. Gilead heeft zijn hoofdvestiging in Foster City, Californië (VS) en is actief in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific.

Forward-looking statement

Dit persbericht bevat forward-looking statements, in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderhevig zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren, waaronder het risico dat artsen de voordelen van Eviplera boven andere behandelingen niet zien en daarom terughoudend kunnen zijn het product voor te schrijven. Deze risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat werkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten zoals die worden genoemd in de forward-looking statements. De lezer wordt gewaarschuwd niet te vertrouwen op deze forward-looking statements. Deze en andere risico's staan in detail beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2011, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities en Exchange Commission. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead nu beschikt. Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke voorspellingen te actualiseren.

EU Samenvattingen van Productkenmerken (SPC's) voor Eviplera, Truvada en Atripla zijn beschikbaar op www.ema.europa.eu.

De volledige voorschrijfinformatie voor Truvada in de V.S. is beschikbaar op www.Truvada.com.
De volledige voorschrijfinformatie voor Atripla in de V.S. is beschikbaar op www.Atripla.com.

De volledige voorschrijfinformatie voor Complera is beschikbaar op www.Complera.com.

Eviplera, Truvada en Complera zijn geregistreerde handelsmerken van Gilead Sciences, Inc. of de aan haar gelieerde bedrijven.

Atripla is een geregistreerd handelsmerk van Bristol-Myers Squibb en Gilead Sciences, LLC.

Edurant is een geregistreerd handelsmerk van Tibotec, Inc.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf: www.gilead.com of bel naar Gilead Public Affairs: 1-800-GILEAD-5 of +1 650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead Sciences, Inc.
Susan Hubbard, +1 650-522-5715 (Investeerders)
James Read, +44-208-587-2323 (Media - EU)
Erin Rau, +1 650-522-5635 (Media - US)

Ticker_symbol NASDAQ:GILD