Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 november 2011

Leather Design Prijs daagt uit het 'pittigste meptasje' te ontwerpen Expositie van de inzendingen bij Tassenmuseum Hendrikje van 29 november t/m 29 januari 2012

Voor de vijfde keer is de Leather Design prijs uitgeschreven met als thema het 'pittigste meptasje': een tasje dat als wapen dient voor de pittige vrouw. Tassenontwerpers en -makers in Nederland worden opgeroepen een hernieuwde versie van dit meptasje te ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt in 30-voud geproduceerd en krijgt een prominente plaats in de tentoonstelling bij Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam en daarna in het Kunstcentrum in Haarlem. De Leather Design prijs is een tweejaarlijkse prijs die door Tassenmuseum Hendrikje en tassenontwerpster Hester van Eeghen wordt georganiseerd. De bekendmaking van de winnaar is op 14 december 2011.

Het 'meptasje' dateert uit de jaren zestig, toen vrouwen altijd met een tasje op stap gingen. Foto's van toen tonen dames die honden van zich afslaan, dieven een klap op hun hoofd geven, of een winkelkarretje dat de heuvel afrijdt tegen houden. Een meptasje is een talisman, een wapen, en gaf elke vrouw zekerheid voor elke (onverwachte) situatie.

Het ontwerp moet door de ontwerper zelf worden gemaakt, van leer, waarbij bijzondere leertechnieken zeer worden gewaardeerd. Verder kan het idee 'pittig' ruim worden geïnterpreteerd. De tassen worden door een deskundige jury beoordeeld. Inzenden van een ontwerp kan tot 20 november. Meer informatie over de ontwerpwedstrijd op: www.hestervaneeghen.com/wedstrijd.

Eerdere edities en winnaars van de Leather Design Prijs 2003 'Souvenir', winnaar Aisa Lafour met Brasilia
2005 'Het beest breekt in mij los', winnaar Els de Hartog met de Vlindertas 2007 'Bepakt en bezakt', winnaar Judith van der Meer 2009 'Dine&Date', winnaar Floortje van Galen.

Stichting Leather Design
De Stichting Leather Design organiseert elke twee jaar met Tassenmuseum Hendrikje een wedstrijd om ontwerpers te stimuleren. Deze Stichting is een initiatief van Hester van Eeghen waarbij vormgeven binnen het leerambacht centraal staat. Als tassenontwerper wil Van Eeghen het uitstervende leervak in Nederland stimuleren en jong talent een kans geven. De Stichting is ontstaan omdat veel vormgevers de stap van enkele stuks maken naar een serieproductie niet kennen omdat de leerindustrie dreigt uit te sterven in Nederland. Hiermee worden ontwerpers en de uitvoerders van het leerambacht samen gebracht zodat kennis en praktijk worden overgedragen. Van Eeghen werkt geregeld samen met het tassenmuseum, zo ontwierp ze een speciale tas voor het 15-jarig jubileum.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een uniek overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Door de eeuwen heen heeft de tas veel verschillende functies gehad en achter elke tas schuilt een verhaal; over veranderingen in de mode, de emancipatie van de vrouw en het gebruik van nieuwe technieken en materialen. Met de Leather Design Prijs wil het museum de aandacht vestigen op het ambacht en op het talent van tassenontwerpers.

Noot voor de redactie,