Gemeente Utrecht

Trofee voor inspirerend Utrechts participatieproject

Bewoners eerder, vaker en beter bij projecten en beleid betrekken is een belangrijke ambitie van het Utrechtse college van B&W. De uitreiking van de Participatietrofee is één van de middelen om ambtenaren te stimuleren inwoners bij het werk van de gemeente te betrekken. Wethouder Participatie Jeroen Kreijkamp reikt op dinsdag 29 november 2011 de Participatietrofee 2011 uit. De prijs is bestemd voor het project van de gemeente Utrecht dat het afgelopen jaar het beste met participatie van inwoners tot stand is gekomen. Vorig jaar werd de wisseltrofee uitgereikt aan Jong030.nl.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit twee bewoners, een gemeenteraadslid, een ambtenaar en wethouder Jeroen Kreijkamp, heeft drie projecten genomineerd voor de trofee (zie juryrapport in bijlage). De genomineerde projecten zijn:
- 'Bouwen aan brieven': Inwoners van Utrecht werkten via internet mee aan het verbeteren van brieven van de gemeente. Zij deden suggesties over opbouw, toon en (juridisch) taalgebruik. De oorspronkelijke brieven kregen een 4,5 als rapportcijfer. De herschreven brieven kregen een 7,9.
- 'Oude Houtensepad': Bewoners wilden meer speelruimte in hun straat. Via internet beslisten zij waar het beperkte budget aan moest worden besteed. Meer dan 60% van de bewoners bracht zijn stem uit. Dankzij hun ideeën en suggesties komt er nu een groene speelplek in de straat.
- 'Samen stappen, samen regelen': Horecaondernemers en -beveiligers werken samen met politie en gemeente aan een handboek voor veilig uitgaan. Ook komt er een smartphone applicatie (handboek in pocketformaat) voor portiers. Doel is betere samenwerking en daardoor veiligere uitgaansnachten.

Open Innovatie Festival
De uitreiking van Participatietrofee is de start van het driedaags programma van het Open Innovatie Festival 2011: Utrecht deelt! Tijdens dit festival deelt de gemeente haar ambitie om te groeien naar een innovatieve organisatie, die doeltreffend werkt en volop gebruik maakt van de kracht van de stad. Het programma is interactief en staat open voor iedereen. Aanmelden kan via www.oif2011.nl

Programma
De uitreiking van de Participatietrofee 2011 vindt op dinsdag 29 november plaats in het UCK, Torenzaal (voorheen 'Tumultzaal'), Domplein 5 in Utrecht. 14.45 uur Ontvangst met koffie en thee
15.15 uur Opening door Jeroen Kreijkamp, wethouder Participatie en Wijkgericht werken 15.20 uur Presentatie 'benchmark burgerparticipatie' door Marieke Hellevoort, dienst Wijken 15.30 uur Lezing publicist Pieter Hilhorst over Wikistad 16.00 uur Toelichting genomineerden Participatietrofee 2011 door de jury 16.05 uur Presentaties van de drie genomineerde projecten 16.40 uur Pauze
16.55 uur Stemronde door het publiek
17.05 uur Bekendmaking winnaar Participatietrofee 2011 17.15 uur Afsluitende borrel

Bijlage
Juryrapport Participatietrofee 2011